Автор
Woman.bg

Ипократис Пападимитракос, диетолог: Мастиха моментално облекчава храносмилателни проблеми

Има трайно подобрение при киселини, гастрит, язва и колит, контрол над Хеликобактер Пилори

Г-н Пападимитракос, почти всеки възрастен човек има проблем с храносмилателната система. Какви съвети за храненето давате в този случай?

Оказа се, че храносмилателната система е най-уязвимото звено в организма на съвременния човек. Забързаният ритъм на живот, малкото часове, прекарани в сън, многото работа, нередовното хранене, лошото качество на храната са причина за много и сериозни проблеми на храносмислателната система – не само на стомаха и на червата, но и на устата и хранопровода.

Всеки втори се оплаква от язва, гастрит или колит. Затова съветвам хората първо да видят в какво грешат в храненето си. Грешките са нередовно хранене, некачествена храна, бързо поглъщане на храната и в по-големи количества. Преяждането обикновено е следствие на прегладняването. Ето защо е нормално и здравословно да се храним редовно и по-бавно, да избираме по-прясна и качествена храна, да се ограничаваме в количествата. Последното не означава да стоим все гладни, а да се стремим да си оставим в чинията последните 3-4 залъка. Трябва наистина да си променим навиците в тази насока. Нужно е първо да си оправим храненето, за да извлечем след това максимална полза от хранителните добавки за съответния проблем.

Какъв натурален продукт препоръчвате за хора с язва, колит или гастрит?

Това е мастиховата смола и по-конкретно хранителната добавка мастиха от остров Хиос. Представлява разтворими таблетки с мастихова смола. Ще споделя моя личен опит. В детството баба ми даваше на мен и брат ми да дъвчем едни дражета, когато прекалим с храната. Тя си ги пазеше в кутийка в шкафа за такива проблеми. След време разбрах, че това е мастиха от Хиос. В народните рецепти мастихата се използва и за заздравяване на рани. Определено я препоръчвам на хора с храносмилателни проблеми. Защото ако постоянно прибягвате до химични вещества за храносмилане или до сода за хляб при киселини, тялото се пристрастява, свиква с тези неща и те вече не помагат. Предимствата на мастихата е, че не само може да даде моментално облекчаване на оплакванията, но има и дълготраен ефект. Той се постига с постепенно натрупване на мастиха в организма за определен период, през който се пият разтворимите таблетки. Хора с язва, колит или гастрит биха могли съвсем спокойно да използват този продукт и да очакват трайно подобрение, защото мастихата е образувала траен филм върху лигавицата на стомаха и червата.

Много от заболяванията на храносмилателната система са свързани с увеличаване популацията на бактерията Хеликобактер пилори. Тя нормално съществува във всеки един от нас, но в минимални количества. Доказано е, че мастихата намалява популацията на Хеликобактер пилори до нормалните нива в организма. Ето защо мастихата има лечебен ефект при хипертрофичния гастрит, както и при язви на хранопровода, стомаха и на дванадесетопръстника. Тези язви много бързо заздравяват. Мастихата е ефективна и при синдрома на ГЕРБ (Гастроезофагиална рефлуксна болест), защото се получава неутрализация на киселините и заздравяване на лигавицата.

Какво още можем да профилактираме с този продукт?

Мастихата може да намери перфектно място в профилактиката на всякакви проблеми на храносмилателната система, като се започне с киселините, газовете и подуване на стомаха. Опитът ми показва, че ефектът при тези проблеми е моментален. Мастихата се явява и добър протектор на черния дроб, подобрява диурезата (отделянето на урина), а защото е силен антиоксидант, тя е също в списъка на антиканцерогенните вещества. Ако обобщим, от мастихата като хранителна добавка има страшно много ползи за цялостното здраве на организма.

Много се радвам, че от скоро в българските аптеки се предлага „Мастиха от Хиос” под формата на разтворима таблетка. Получава се много вкусна и приятна напитка. Трябва да се знае, че използването на мастихата от южната част на остров Хиос е било привилегия само на най-богатите хора по време Османската империя. Смолата от мастиха по това време е била по-скъпа от злато. Храстът мастиха расте само в южната част на остров Хиос. За него се носи легенда, свързана с християнския светец Исидор. Той е подложен на гонения от римската власт заради вярата си и се крие в тази част на острова. Исидор обаче е открит и измъчван до смърт. При вида на мъченията храстите мастиха започнали да сълзят. Затова другото име на мастихата е сълзата на свети Исидор.

Какво трябва да съдържа хранителната добавка Мастиха, която да гарантира необходимия здравословен ефект?

Мастихата е по-ефективна, когато е в по-голяма концентрация. Чистото съдържание на мастиха трябва да бъде над 300 милиграма на таблетка, за има наистина полза от нея.

На какви хранителни добавки хората могат да се доверят?

Важно е да изберат правилната хранителна добавка, от която имат нужда, от правилния производител. Понякога, щом чуят растителен продукт, подхождат много лековерно и смятат, че билков или растителен продукт е синоним на полезен продукт. Това невинаги е така. Много от клиентите ми са си докарали прихически и здравословни проблеми с добавки за отслабване – известните китайски хапчета, растителните амфетамини и др. Натуралните продукти трябва да се избират според нуждите на организма и от точния производител, който гарантира качеството им, който застава зад продукта с изследвания на активните съставки.

За болни или за здрави хора са предназначени натуралните хранителни добавки?

Хранителните добавки са за всички – и като допълнително средство в лечението на болни, и като средство за профилактика на здрави хора. И болните преди това са били здрави хора. По-добре е здравите да се стремят към профилактика на болестите и да не допускат да се разболеят. Много често се подценява ефектът на хранителните добавки, защото здравият човек не може да усети ясно разликата. Когато обаче хранителната добавка се взима от болен човек, веднага се вижда прякото й действие, усеща се подобрение в здравословното състояние.

Невинаги нуждите на тялото са явни. Дефицитите са скрити, но те могат да ни създадат проблеми в бъдеще. Ако някой, живеещ в голям град, каже, че няма нужда от антиоксиданти, просто се лъже. В начина на живот на този човек все нещо липсва – или достатъчно сън, или достатъчно движение, или пълноценно хранене с много плодове и зеленчуци. Затова хранителната добавка винаги трябва да намира място в храненето. Хубаво е обаче да знаем какво ни липсва в организма. Съвсем малко хора имат обективна картина за тяхното здраве. То се мери минимум с кръвно изследване два пъти годишно, за което повечето хора нямат нужната култура и навици.

Г-н Пападимитракос, защо според Вас след десетилетия абсолютна вяра в ефикасността на химическите лекарства хората се обърнаха към природните средства?

Хората никога не са губили вяра в силата на природните средства за лечение. Просто медицината, фармакологията и фармацевтичната индустрия създадоха такъв модел на лечение. Натуралните продукти и природните средства за лечение и за профилактика са съществували винаги. Хората винаги са се обръщали към нещо старо и изпитано, към бабините рецепти и илачи, когато фармацевтичната индустрия не е могла да им даде ефективно лечение. Но сега като че ли природните средства пак са на мода. Те са били и ще бъдат в аптечката на всяко семейство.

Мара КАЛЧЕВА