Автор
Woman.bg

Инвалидната количка не е ограничение, Кайли!

Кайли Дженър предизвика вълна от негативни реакции, след като се появи в инвалидна количка във фотосесия за списание Interview.

Кадърът, запечетан от фотографа Стивън Клейн, оглави корицата на изданието само дни преди 3-ти декември - световен ден, посветен на хората с увреждания, чиято глобална мисия е да постави пред човечеството проблема, засягащ качеството на живот на инвалидите и начина, по който те са въприемани от съвременното общество.

Катрин Милър, 19-годишна студентка в Университета на Чичестър и посланик на организацията, подпомагаща деца инвалиди Whizz Kidz, сподели в социалните мрежи, че фотосесията на Кайли Дженър е преди всичко обидна за хората, приковани за инвалидната количка.

Катрин Милър

“Кайли Дженър използва инвалидната количка като метафора на ограниченията, които е срещала в кариерата си, а този „ограничаващ“ образ афектира дикректно върху хората с увреждания. Посланието към тях е, че инвалидната количка обрича човек на ограничения и невъзможности.”

Катрин Милър споделя още, че цялостното възприемане на хората в инвалидни колички е изначално сгрешено. „Причината за моята инвалидност е по-интересна от същността на личността ми. И с това се сблъсквам почти всеки ден. Не е правилно хората да смятат, че инвалидната ми количка ме ограничава, че създава пред мен препятствия, които обричат живота ми. Моята количка е моята свобода, тя ми позволява да правя всичко, което искам.“

Според 19-годишната студентка хората не трябва да карат инвалидите да се чувстват некомфортно с постоянни въпроси, подмятания и коментари относно невъзможността им да се движат като физически здравите членове на обществото. И това важи с особена сила за отношението към служители инвалиди.

„Служителите с физически увреждания имат нужда да се чувстват на мястото си, да знаят, че работодателят им оценява преди всичко талантите и възможностите им в сферата на работата“, казва Клеър Пелам, директор на благотворителната организация Leonard Cheshire Disability. “От собствени проучвания сме наясно, че когато хората са подкрепяни в социалната си и работна среда, тогава стават двойно по-продуктивни и креативни.”

Ето и останалите снимки от скандалната фотосесия на Кайли Дженър