Медицински специалисти отбелязват многократно увеличеното търсене на вагинопластика. Предварителните резултати от ново проучване са показали, че жените все по-често се обръщат към хирурзи в опит да се сдобият с "дизайнерски вагини".

Причините за приемане на козметична операция на гениталиите са различни, но най-честият мотив сред пациентките се свързва с нехаресване на външния вид или с физически проблем. Повечето жени, желаещи лабиапластика, обикновено се смущават от уголемените си лабии (срамни устни). Някои пациентки се травматизират, тъй като при полов акт изпитват подуване и болка в тази област.

Някои жени страдат от вагинизъм (вагинален спазъм). При него половото сношение, ако такова се осъществи, често е болезнено. Доказано е, че ботоксът облекчава това състояние. Обикновено една процедура е достатъчна. Щом се даде възможност за естествено разширение, спазмът изчезва.

Друга област, която може да бъде подмладена, е венериният хълм. Вследствие на остаряване, бременност, напълняване или отслабване, тъканите в тази зона се отпускат, като понякога това би могло да доведе до намалена чувствителност. Повдигащата корекция може да се извърши по време на абдоминопластика или самостоятелно. При наличие на натрупани мазнини в областта, се прилага липосукция.

Извършеното от лондонския "Кингс Колидж" проучване също така твърди, че така наречената "порноизация" на съвременната култура издига честотата на хирургическите интервенции до безпрецедентни нива, тъй като и мъже, и жени са изложени на повече порнографски образи в Интернет.