Автор
Woman.bg

Интервю с Искра Георгиева: В свят от бижута и картини

Коя е Искра Георгиева?

Родена съм в Ловеч, където завърших образованието си - изобразително изкуство. От 10 години живея в София.

Кога разбрахте, че сте творческа натура? По едно и също време ли започнахте с рисуването и изработването на бижута? Кое от двете ви доставя повече удоволствие?

Още от дете. Шиех дрехи на куклите от различни материали. Научих се да плета... (Бях много малка,когато любимата ни съседка, леля Марче, ме научи да плета на една кука).

В 8-ми клас за пръв път започнах да правя бижута от кожа...диадеми ,гривни,брошки..Шиех и дрехи. Правих ключодържатели -обувки-кларк, които бяха голям хит! Винаги приложното изкуство ме е привличало...



И двете ми доставят удоволствие, но все пак за мен рисуването е моят начин на изразяване.

Бижутата пък ми действат успокояващо, защото движенията са механични. Най-много емоция вкарвам в картините си. Във всяка една от картините ми има запечатан момент от живота ми. За мен не е важен материалът, техниката и начинът, по който е нарисувана картината, а идеята която носи в себе си.



Хвърляйки поглед върху Вашето творчество, няма как да не усетим любовта, с която са направени бижутата и картините… Винаги ли сте искала да се занимавате точно с това? Любовта към изкуството предава ли се по наследство?


Всичко, което правя наистина е продукт на любов. Задължително трябва да има емоция. Аз не мога просто да рисувам, аз изразявам себе си чрез това, което правя и съм най-щастлива, когато хората го разбират, без аз да им обяснявам. Всеки може да Види нещо през моя поглед и може да открие част от себе си. Да мечтае, да чувства, да се замисли... За мен Изкуството говори. И съм много радостна, че хората, които ме познават го разбират.



Не съм мислела наистина, че точно с това искам да се занимавам. Може би не съм го осъзнавала.Това не работа, по-скоро ми е хоби. Всичко, което рисувах, запазвах в дома си и всички мои приятели ми идваха на гости и разглеждаха. Всички ме питаха ”Кога ще направиш изложба?'’. Първата ми изложба се осъществи наистина на шега, нещо като показване на част от живота ми на приятелите. Много емоционален момент...

Тъй като рисувам в големи мащаби, изведнъж апартаментът ми се оказа тесен, заради всичките картини, бижута, рамки, платна, клещи...и т.н. И така тази година на 26-ти април открих авторската си галерия - ”Искра Арт” на ул.Верила 1 . Направих търговска марка за бижутата - "Искра" (патентовах подписа си).



Що се отнася до това дали съм наследила любовта към изкуството - никой от родителите ми не е артист, но аз смятам, че всеки го носи в себе си.

Какво са за Вас бижутата? Какви бижута предпочитате да изработвате и от какъв материал?

Бижутата са много важни аксесоари. Ако бъдат подбрани и съчетани правилно могат изцяло да ни преобразят. Могат да съживят и най-обикновените ни дрехи.Точно това е идеята на моите аксесоари. Част от тях са доста екстравагантни. Могат да се комбинират както в ежедневието, така и вечер.

Използвам различни материали - предимно Swarovski елементи, кристали, полускъпоценни камъни, сребро, метал, кожа, плат и т.н., както и различни техники (предимно плетене на една кука). Експериментирам в абсолютно всичко. Просто започвам и си го представям. Променя се с всеки възел, бримка, елемент. Оживява в ръцете ми. Не винаги следвам първоначалната концепция и в процеса на работа в повечето случаи променям идеята.



Как се ражда идеята за едно бижу? Колко време ви отнема създаването на един уникат?

Много е относително. Доста трудоемко е и трябва да се заредиш с търпение. Правила съм бижута за два часа, за една вечер, за едно денонощие или няколко дни. Нужна е доста голяма концентрация и прецизност. Понякога не усещам как е минало времето.

Изработването на уникат според мен се определя точно от това - то да бъде единствено. Не може да бъде повторено. Начинът, по който го изработвам и оформям няма схема. Стремя се да бъдат удобни и практични за носене. Дългите обеци, например, са много леки, стоят много нежно, въпреки размера си.



Кои са любимите ви дизайнери и от къде черпите вдъхновение?

Любимите ми дизайнери на бижута са: Ериксън Биймън, Александър Макуин, Оскар де ла Рента, Венеса Аризага, Аурелия Бидерман и много други.

Вдъхновението... За мен това е усещане, състояние, различен поглед, момент, детайл, жест, движение... Всичко може да ме вдъхнови.

Вашите бижута са предимно екстравагантни и уникални, как бихте искали да е облечена дамата, която ги носи?

Модата позволява всякакви комбинации - дори и в спортно-елегантен стил може да се вплете по-пищно бижу. Аксесоарите имат способността да превръщат всекидневния тоалет в нещо специално.



Каква е ролята на бижуто в тоалета на съвременната модерна жена?

Според мен първостепенна. Има голямо разнообразие и с малко повече фантазия винаги може да си различна и оригинална.

Съобразявате ли Вашето облекло спрямо бижутата, които сте подбрали да сложите и какъв е Вашият личен стил на обличане?

Аз нямам точно определен стил, обичам да се променям, да изглеждам различно. Разбира се, подвластна съм на модата, но когато харесам нещо, няма значение каква марка е. Може да ме видите и на много високи токчета и с кецове.

Всяка жена има любим аксесоар, без който не може. Кой е Вашият?


Кръстче на врата.



Използвате различни материали и интересни похвати в създаването на картините си. Можете ли да се определите като експериментатор както в изкуството, така и в живота?

В творчеството ми експериментът е задължителен. Може да се каже, че в изкуството си съм дръзка и смела, правя всичко, за да изпълня идеята си. В повечето случаи се получава.

В живота постоянно се учим. Експериментите понякога са наложителни.



От всичките Ви картини, независимо какво изобразяват и внушават, струи нещо красиво и тревожно, страст може би... Разкажете ни за Искра в картините й.

Всяка една картина има идея, заключен спомен. Изкуството е наследство, то остава след нас и това е най-големият ми стимул. Независимо от състоянието, в което съм била, когато съм ги рисувала, те отразяват изживян момент. Любовта вдъхновява всички, тя е водеща, но не винаги емоциите са положителни. Болката, страданието, страстта, очакването..., дълги, тежки вечери и мисли, от които искаш да избягаш... Тъгата е много силно чувство, което ме кара да мисля. Това съм аз - рисувам това, което чувствам.

Според Вас цени ли се в България личното/авторското творчество и какъв тип жени купуват Вашите бижута?

Да, има ценители. Аз лично мога да кажа за себе си,че съм изненадана колко много непознати хора се интересуват и харесват изкуството ми! Наистина съм им много благодарна, както и на най-близките ми приятели, които са до мен и ме подкрепят във всеки един момент. Няма точно определен тип хора, които купуват, но определено имат отношение към авторското творчество!

* Искра Георгиева заедно с корейско-американския актьор Рик Юн в галерията й "Искра Арт", от където той е закупил нейната картина.

Рик е участвал в екшъна „Бързи и яростни”, „Не умирай днес", "Нинджа убиец" и много други.

В телевизията Юн участва в отделни епизоди на хитови сериали като: „От местопрестъплението”, „Наричана още” и „Адвокатите от Бостън”.

Кога творите най-често? Забелязали ли сте кога активизирате творческия си импулс? В някакво определено време на денонощието, да речем.

Различно. Нямам работно време.

Как си се представяте след 10 години?

Иска ми се да бъда същата. Да съм удовлетворена от това, което правя.

За повече информация, посетете фейсбук страницата на Искра Георгиева ето ТУК!!!