Автор
Woman.bg

Интересни факти за пещерата Алистрати в Гърция

Местоположението на пещерата е в района на град Серес (50 км. югоизточни), в близост до едноименния град Алистрати (около 3000 жители според официалното преброяване през 2001 г.)

През 1959 г. пещерата Алистрати била открита от местни жители - ловци на диви гълъби.

През 1998 г., след проучване и изграждане на необходимите съоръжения, пещерата Алистрати отваря врати за посетители.

Пещерата Алистрати, която учените са установили, че датира от преди 2 000 000 години, се простира на площ от около 25 000 кв.м, а общата дължина на галериите е около 3 000 м.

Четете още: Частен вулкан насред океана

Характерни за пещерата са занижената естествена вентилация на въздуха поради малкото отвори, относително постоянната температура през цялата година, която е около 15-17 С и влажност на въздуха 70-75% (през пролетта достига до 95-105%)

Екосистемата на пещерата Алистрати отразява богата флора и фауна, която по естествен път поддържа хранителната верига на организмите.

Пещерата дава убежище на много прилепи и натрупаните с години изпражнения са се превърнали в ценна суровина, използвана при производството на тор, която е позната под името "гуано".

Пещерата Алистрати е разположена хоризонтално, което я прави достъпна за посетителите. Изградени са допълнителни съоръжения, които да послужат за по-лесно придвижване на посетители с двигателни проблеми.

Работно време на пещера Алистрати: ежедневно от 09:00 до 19:00

Четете още: Гръцката перла – остров Миконос