Целувката е едно от най-романтичните и красиви действия, които осъществяваме, когато сме силно привлечени от някого.

Нежна, страстна или игрива, целувката ни е необходима също толкова, колкото и въздухът. Много учени и философи изследват ползите и вредите от нея. Ето и някои интересни факти, с които вероятно не сте запознати.

Легенда за целувката

За първи път понятието "френска целувка“ се споменава в началото на XX век в Англия. По това време британците недолюбвали съседите си и дори най-малкият повод успявал да предизвика разправия. Англичаните гледали скептично на целувката с език и я наричали "трогателен ритуал“, възникнал само и единствено за плътски удоволствия. Смятали, че само французите можели да измислят тази "евтина еротика“.

Французите, известни с нежността и любовта си към ласките, наричали този акт "сакрален и душевен“, защото смятали, че той кара душите на влюбените да се сливат в едно.

Във Франция е разпространена и красива легенда, свързана с появата на целувката с език:

Преди много, много години една знатна дама пътешествала из Франция и един ден посетила процъфтяваща винарска изба. Поразена от невероятния вкус на виното, дамата поискала да се срещне с мъжа, чиято собственост е избата, за да й разкаже как произвежда напитката. Той бил много впечатлен от красотата на жената. Разказал й че тайната на приказното вино се крие в това, че всяка сутрин той дарявал гроздето със страстни целувки и предложил да й покаже как прави напитката. Как завършва легендата – историята мълчи, но се смята, че френската целувка произлиза от сърцето на Франция.

Най-дългата френска целувка

Рекордът за най-продължителна френска целувка в света е поставен от двойка от Тайланд, регистриран е в книгата "Рекордите на Гинес" - 58 часа, 35 минути и 58 секунди. През това време било забранено яденето, пиенето и ходенето по нужда.

Забранените целувки

Какво лошо може да има в една целувка? Интересен факт е, че макар и да живеем в XXI век, в някои страни френската целувка е строго забранена на публични места. Това е така в арабските държави, където проявата на интимни чувства навън не се посреща добре. За подобен акт може да бъдете глобени и дори може да бъдете отведени в полицейския участък. Докато в Европа френската целувка на публични места не е рядко срещана. През 2009 година на гарата в град Уорингтън в Англия била наложена забрана за целуване, защото работниците там решили, че бурното изразяване на емоции, чрез страстни целувки, може да доведе до претоварване на перона. Били предвидени специални места за интимния акт, както за пушачите. На всякъде другаде било пълно със знаци, забраняващи целувките. Не след дълго забраната била оттеглена. На една от гарите във Франция също били ограничени целувките, още през далечната 1910 година.

Целувката ни помага в отслабването и ни подмладява

Според последни проучвания, целувката е прекрасен помощник в редуцирането на теглото, от който можете да се възползвате наравно с тренировките и хранителния режим. Доказано, че една минута целуване ви кара да изгорите 26 калории. Дарявайки половинката си с нежност, съчетавате полезното с приятното.

Страстната целувка е гаранция за хубав секс

Страстната целувка повишава либидото ни, освобождава ни от стреса и определено подобрява секса. По време на тази ласка усещаме възбуда, заради слюнката, която се отделя. Чрез нея с партньора ни си обменяме хормони.

Доказано е, че целувката, освен приятна, е и полезна за зъбите ни, както и за цялата ни устна кухина. Причината за това отново е слюнката, защото както знаем, тя има антибактериално действие.

Защо изпитваме нуждата да се целуваме?

Неслучайно хората са казали, че мъжът и жената произхождат от различни планети. Дори и на чисто физиологичен акт, какъвто е целувката, отдаваме различно значение. За жените, целувката е нещо като тест за съвместимост, докато за мъжете е просто удоволствие. Когато се целуват, всеки усеща мириса и кожата на другия, което допълнително засилва чувството за близост и възбуда.