Ето че дойде и последният ден от фестивала в Кан. Той бе белязан не само от много блясък и изящество в лицето на красиви звездни дами, облечени във впечатляващи дизайнерски творения, но и от така дългоочакваното раздаване на наградите.

Френският филм "Деепан, човекът, който не обичаше войната" (Dheepan - l`homme qui n`aimait pas la guerre) на Жак Одиар взе най-престижната награда на филмовия форум, а именно Златната палма.

"Благодаря на Мишел Ханеке, че тази година не направи филм", пошегува се Одиар в речта си при получаването на наградата с препратка към австрийския режисьор на "Бялата лента" и "Амур", който през 2009 и 2012 г. взе отличието в конкуренция с Одиар.

Четете още: Супермодели на луд купон в Кан (снимки)

Унгарският "Son of Saul" на дебютанта Ласло Немеш получи Голямата награда на журито. Филмът показва живота на един от членовете на Sonderkommando - евреи, принудени да съдействат на нацистите. Немеш го определи като "филм от дълбините на ада, умален до мащаба на едно човешко същество".

Наградата за най-добро изпълнение на женска роля бе разделена между французойката Еманюел Берко в Mon Roi на Майвен, и американката Руни Мара в "Карол" на Тод Хейнес.

Наградата за мъжка роля пък отиде при Венсан Лендон за превъплъщението му във филм на Стефан Бризе "Законът на пазара".

Четете още: Звезди закриха със стил и вкус фестивала в Кан

И въпреки че фестивалът в Кан приключи за наша радост изяществото и красотата, което звездните дами демонстрираха по време на 11-дневното събитие, не свършва с последния ден от форума, а продължава с поредица от колоритни снимки от тазгодишното издание на фестивала, които звездите с ухота споделят с нас чрез профилите си в Instagram.

Снимки: Instagram