Автор
Woman.bg

„Имунизирани“ ли сте срещу дезодоранта си?

Дезодорантите, предпазващи от изпотяване, са продукти, без които не можем. И макар да имаме нужда от тях постоянно, те не са готови да ни служат със същата ефективност, с която са го правили през първите месеци от употребата им.

Ако днес намерите страхотен дезодорант, който ви спасява от неприятната миризма, имайте предвид, че след два-три месеца той просто няма да ви върши работа.

Причината? Кожата привиква с дезодоранта и неговото действие отслабва.

Най-интересното в случая е, че учените все още не са намерили краткия, точен и ясен отговор на въпроса „Защо дезодорантите спират да действат след известен период на употреба?“ А интернет е пълен коментари, статии и видеа на хора, споделящи, че не знаят какви по-дълго действащи антиперспирантни продукти да купуват, за да се борят с изпотяването.

Според някои научни хипотези, причината са отслабващото действие на дезодорантите се крие в хормоните в човешкото тяло. Според д-р Елизабет Танзи, дерматолог от медицински център George Washington Medical Center, смята, че в различни периоди от годината (пролет, лато, есен , зима), в различни моменти от състоянието, в което се намира организмът (пубертет, бременност, менопауза, стрес и пр.) тялото реагира неочаквано на всеки външен препарат, който се поставя върху кожата.

Засега това предположение за намаляващата ефективност на дезодорантите не е достатъчно удовлетворително, но медицината търси отговор на този феномен.