Проблемите със секса и интимността са доста разпространени. Една трета от всички мъже и полoвината от жените имат проблеми със сексуалната функция, сексуалните чувства и интимността.

Сексуалната терапия може да помогне. Тя е един тип терапия чрез споделяне, която се извършва от психолози и лицензирани консултанти, специално тренирани да помагат при въпроси, свързани със секса и взаимоотношенията. Сексуалната терапията е едно ефективно средство за хора от различни възрасти, пол и религия. Сексуалната терапията може да ви помогни независимо дали сте сами или имате връзка с някого.

Как се прави секс терапия?

Сексологът ще започне терапията като ви говори относно вашия конкретeн проблем. Сексуалните проблеми могат да са сложни и вашият терапевт ще иска да има ясна идея за всички фактори, които могат да го обуславят. Веднъж започнали да си говорите с терапевта, означава, че вече имате напредък. Той ще обсъди пътищата за решаване на проблема ви и ще ви помогне да научите техники и умения, за да подобрите комуникативните си способности и интимните си взаимоотношения.



Ако имате връзка, обикновено е по-полезно да включите и партньора си в срещите със сексолога. Най-често вашият терапевт ще даде на вас и партньора ви серия от упражнения, които да направите у дома. Те могат да включват - четене относно сексуалните техники, забавяне на темпото, фокусиране върху вашите сетива по време на сексуалните контакти и промяна на начина, по който общувате с партньора си по време на секс. Когато сексуалната терапията продължи, вие ще използвате опита придобит у дома, за по-нататъшно идентифициране и разграничаване на проблемите, върху които трябва да работите.

Безпокойствата за секса и интимността често са свързани с други съществени проблеми. Те могат да включват психологически проблеми като стрес, нервност и депресия. В някои случаи сексуалната дисфункция е следствие от хронично заболяване, страничен ефект от взимане на лекарства или операция. Що се отнася до вашия случай, срещите със сексолог могат да бъдат достатъчни или вашият сексолог може да е част от терапия, която включва доктор, психолог или физиотерапевт.



По какви сексуални проблеми може да се обърнем към сексолог?

Сексологът може да помогне за решаване на широк диапазон от проблеми свързани със сексуалната функция или начина, по който взаимодействате с партньора. Примерите включват:

- Проблеми свързани със сексуалната възбудимост и сексуалния интерес;
- Натрапчиво сексуално поведение;
- Проблеми със сексуалната ориентация;
- Проблеми с ерекцията
- Твърде бърза еякулация
- Проблеми със стигане до оргазъм;
- Болки при полово сношение;
- Проблеми с проникването;

Не е ли притеснително да се говори за секс?


Когато говорите за секс, може да се чувствате неудобно, но не се притеснявайте, сексологът е трениран да ви помогне да се чувствате удобно и ще разбере вашата резервираност. Това също може да ви помогне да говорите по-ясно с партньора си за секса. Сексологът може да ви научи да се изразявате ясно и по-добре да разбирате нуждите на партньора си.



Сексуалната терапия винаги ли включва сексуалния контакт?

Дипломираният сексолог подписва етичен кодекс, който забранява сексуален контакт от всякакъв вид в кабинета му или някъде другаде. За дипломираният сексолог, да има сексуален контакт с пациентите, се счита за неетично и в някои страни това е извън закона. Обаче, някои терапевти без морал, могат да предложат тренировки, които да включат и контакт с тях. Това определено не е част от сексуалната терапия и вие трябва да откажете. Вашият сексолог може да ви даде домашни задачи, които да включват сексуален контакт с партньора ви.

Колко дълго продължава терапията?

Някои проблеми могат да се решат бързо, само с няколко посещения. Но, за да е по-ефективна терапията, се препоръчват повече сесии, обикновено веднъж седмично или веднъж на две седмици в продължение на няколко месеца. По време на първата сесия вашият консултант ще ви обясни какво да очаквате, колко сесии са ви нужни и колко често да го посещавате.

Как да намерим сексолог?

Проверете в местната болница или медицински център, за да проверите дали там имат такъв, ако не - помолете личния си лекар да ви препоръча някой. Когато изберете терапевта, проверете дали е легитимен. Той трябва да е психолог, психиатър или лицензиран консултант. Ефективната сексуална терапия изисква доверие и добра комуникация между вас и вашия терапевт. Ако не сте доволен от вашия терапевт, не се отказвайте - може би друг терапевт ще е по-добър за вас.

Полезна ли е секс терапията за вас?

Може да решите да се видите със сексолог за сексуален проблем, който имате от дълго време или за нещо ново. Вие може да знаете точно защо имате сексуален проблем или да нямате никаква идея. При всички случаи сексуалната терапия ще ви помогне да се справите или да разрешите проблемите свързани със секса и интимността, независимо дали посещавате сесиите сам или с партньора. Тъй като някои хора имат нереалистично високи очаквания към крайния резултат - сексът и романтиката трябва да са нещо забавно. Ако сексът е стресиращ и труден, посещенията при сексолог могат да помогнат.