Автор
Woman.bg

Имат ли алтернатива животинските продукти?

От 15 ноември до 24 декември (включително) започват Рождественски пости или така наречените Коледни пости. Постът е средство за смирение на плътта и очистване. Без молитва и покаяние постът се превръща в диета. През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход – месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. На Никулден – 6 декември е разрешена консумацията на риба и вино.

Причините за повечето хора да приемат пост преди Коледа са различни. Едни искат да спазят християнския смисъл на ритуала, други използват повода, за да се пречистят от натрупаните токсини. Така или иначе, въздържанието от консумация на животински продукти е нещо здравословно, което ще ви помогне да бъдете в по-добра хармония със себе си.

Този материал е за тези от вас, които за пръв път се сблъскват с веганския начин на живот, а целта е да ви покажем разнообразието от храни, с които лесно ще можете да замените животинските продукти в храненето си. Веганите са изобретателни хора, които намират заместители на повечето храни, които да са в унисон с начина им на живот:

Заместители на месото:

Тофу (твърдо или много твърдо)

Тофуто е много добър източник на протеини, както и редица други хранителни вещества, необходими за доброто здраве. Тофуто е отличен източник на желязо, минерали и антиоксиданти, както и омега-3 ненаситени мастни киселини. Тофу е звездата в много азиатски и западни рецепти, като тофу с къри, супа с тофу и соеви кълнове, веган лазаня, лятна салса и много други.

Сайтан

Изработен от пшеничен глутен, сайтанът има почти толкова протеини, колкото същото количество телешко месо, но за разлика от него е почти без мазнини. Tекстурата на сайтана е по-близка до тази на месото. Това го прави чудесен заместител на месото в телешки и пилешки основни ястия! На пазара може да намерите сайтан с различна текстура, например ароматен сайтан, от който може да си приготвите пържоли на скара или шишчета; сайтан чикън, който е по-плътен и е чудесен заместител на пилешкото месо или сайтан в соев сос тамари, подходящ за приготвяне на кавърма.

Текстуриран растителен протеин (TVP)

Прави сте, TVP не звучи много привлекателно, но въпреки това е изнандващо вкусен и питателен. Това е продукт, който е не само добър източник на протеини, но също така богат на фибри. Известен е още като соево месо. Текстурираният протеин е добър източник на калций, магнезий и витамин В12. От текстурираният растителен протеин могат да се направят вегетариански версии на традиционните месни ястия с кайма: мусака, пълнени чушки и др.

Темпе

Темпе се прави от цели соеви зърна, което означава, че има доста неравна текстура. Той е заместител на месото, който е пълен с протеини, фибри, както и много антиоксиданти. Темпето има сложен аромат, който може да се оприличи като смесица от аромата на орехи, месо и гъби. Опитайте непременно мариновано темпе!

Заместители на сиренето:

Хранителна мая (дрожди)

Хранителнната мая е добър източник на протеини и витамин B12. Ако смятате, че веганите не поръсват своите спагети с пармезан, опитайте хранителната мая! Тя замества сиренето и кашкавала в много ястия. Обикновено се продава на малки жълти люспи.

Соево сирене (тофу)

Мекото тофу е почти като магия. То се топи, маже и има страхотен вкус. Използвайте соевото сирене във всички традиционни ястия със сирене. То се получава в резултат от добавянето на сгъстяващи вещества в соевото мляко.Има много разновидности на тофуто, но като цяло се разделя на две групи: твърдо тофу – лесно се реже, чудесно се съчетава с повечето продукти и меко тофу – по консистенция напомня пудинг.

Пушено тофу

Може да се използва като заместител на топено пушено сирене директно или да се добавя в ястия, пици и т.н.

Заместители на млякото:

Соево мляко

Един от най-честите заместители на млякото е соевото мляко. То наистина е хранителна суперзвезда, която съдържа много протеини, желязо и витамини. Соевото мляко представлява млекоподобна напитка, която се извлича от зърната на соята. Със своя лек вкус, соево мляко може да замести кравето мляко във всяко ястие.

Оризово мляко

Това леко на вкус мляко е по-бедно на белтъчини от соевото, но притежава приятен вкус и въглехидрати, които може да допълнят и структурират вашите рецепти по време на пости или ако сте избрали вегански стил на хранене. Оризовото мляко е най-хипоалергенният заместител на млечните продукти. Хората с лактозна непоносимост, които не могат да консумират млечни продукти и такива, които имат алергии към соя или ядки, могат спокойно да се доверят на оризовото.

Бадемово мляко

В сравнение с кравето мляко, бадемово мляко е с почти еднакво съдържание на калории, но съдържа повече здравословни мазнини и антиоксиданти. Това гъсто мляко е чудесно за приготвяне на печива. За закуска може да приготвите киноа или див ориз с бадемово мляко, за да заместите традиционното мюсли.

Конопено мляко

Да, конопеното мляко се извлича от конопеното семе, братовчед на марихуаната. Конопеното мляко е чудесен източник на омега-3 мастни киселини, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и подобряване на мозъчната функция. Конопеното мляко е богато на протеини и витамини А, Е, B12 и фолиева киселина, магнезий, калий и желязо.

Овесенo мляко

Овесеното мляко може да подобри здравето на косата и кожата и да осигури страшно много фибри и желязо на организма. То притежава по-лек вкус от краве млякото и може да го замени в различни рецепти.

Кокосово мляко

По-гъстото мляко се използва за направа на десерти и гъсти сосове за ястията. А по-рядката версия може да влезе в употреба за приготвяне на супи и къри. Кокосовото мляко е много подходящо за хората с на търпимост към лактоза. Става много подходяща основа за шейкове, смутита, може да замести всеки вид мляко в рецептата.


Заместител на маслото:

Кокосово масло

Питателна и вкусна алтернатива на краве маслото – кокосовото масло няма абсолютно никакъв холестерол. Кокосовото масло също е пълно с хранителни вещества, които са в помощ на мозъчната функция, имунитета и загубата на тегло.


Заместители на меда:

Сироп от агаве

Агаве сиропът е по-сладък от захарта и по-рядък от меда – но внимавайте с него: той съдържа много фруктоза и калории, така че използвайте пестеливо. Агавето съдържа важна субстанция, която се бори срещу процесите на декалцификация в организма и предпазва от остеопороза и други заболявания. Освен това стимулира производството на хормона GLP-1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта. Агавето съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво. Сиропът от агаве е чудесен подсладител за чайове, сокове, десерти.


Кленов сироп

Кленовият сироп е чудесна алтернатива на меда. Той е пълен с антиоксиданти, цинк, желязо и калий, хранителни вещества, които помагат на здравето на сърцето и имунната система. Притежава много по-ниско съдържание на захар и калории, отколкото меда. Кленовият сироп може да замести меда в овесената каша, както и да подслади боровинковия пай.

За преминаване към вегански начин на хранене, преходът се оказва много по-лесен, ако се използват заместители на животинските продукти. Дори временно да промените начина си на хранене, само в периодите на пости, тези алтернативи ще ви помогнат значително. Освен отбелязаните по-горе продукти, като успешни заместители на животинските продукти, могат да се посочат пълнозърнестите храни, хумусът, ядките, бобовите растения, соята и патладжана. Повечето от изброените храни са лесни за приготвяне в домашни условия, така че експериментирайте! Отказът от животинска храна може да ви направи по-креативни в кухнята и да ви стимулира да се храните по-разнообразно и по-здравословно.

Източник: spirala.bg