Автор
Woman.bg

Има начин да се справите с цепещите се нокти!

Ако ноктите ви са станали чупливи и често се цепят и разслояват, можете да скриете този проблем под слой ярък лак. Но по-добре ще е да разберете каква е причината за това и да я отстраните.

Недостиг на белтъчини

Замислете се, дали в менюто ви редовно присъстват пълноценни животински белтъчини. Такива се съдържат в червеното месо, пилешкото, пуешкото и яйцата. Но най-добрият източник на пълноценни животински белтъчини е мазната риба, обитаваща студените морета - сьомга, скумрия и др. Организмът ви трябва да получава поне 1-1.5 гр. животински белтъчини на един килограм от тегло ви.

Недостиг на магнезий и калций


Магнезият е от голямо значение, тъй като при дефицит на магнезий се нарушават процесите на растеж на клетките. Дневната норма от магнезий е 300-400 милиграма и тя трудно може да се набави при стандартен съвременен режим на хранене. За целта ще трябва например да изядете около 2 кила месо или да изпиете около 3 литра мляко.

Четете още: Червен маникюр а ла Оливия Палермо

При недостиг на магнезий трябва да започнете да приемате магнезийни препарати отделно. Калцият и магнезият са физиологични партньори, които е най-добре да се приемат в съотношение 2:1. Тези средства се намират лесно в аптеките, но за да подобрите състоянието на ноктите си можете да прибегнете и до народни методи. Важно: за правилното усвояване на магнезия и калция е необходимо те да се съчетаят и с витамин D.

Как да си набавим калций

Измийте и изсушете черупка от яйце. Раздробете я на едри парчета и я печете на фурна в продължение на 10 минути. После я стрийте на прах и я затворете в херметически изолиран буркан или кутийка. Съхранявайте я на тъмно и прохладно място. Прахчето се приема в продължение на 2 седмици по 1 чаена лъжичка дневно.

Подхранване с масла


Важно е да подхранвате ноктите си с масла. Можете да използвате всякакви растителни масла, например зехтин, който е богат на витамини и е чудесен "проводник" за полезните вещества към вътрешността на нокътя. Нанасяйте зехтин на кожата на ръцете и на ноктите си 1-2 пъти седмично. За подсилване на ефекта можете след намазване да си сложите памучни ръкавици и да спите с тях.

Ето и още няколко съвета от обикновени жени:

"Когато имам проблеми с ноктите, ги мажа с витамини. Купувам витамини на капсули, отварям капсулата и втривам съдържанието в нокътя. Слагам и козметичен восък. Ако го правите редовно сутрин и вечер ще забележите подобрение още на третия ден."

Четете още: Един съвършен френски педикюр

"Морската вода има чудесен укрепващ ефект върху ноктите. Ако морето не ми е под ръка, просто си взимам морска сол от аптеката и си правя вани с разтвор от 1 супена лъжица сол на чаша вода. Понякога добавям и ефирни масла. Ръцете се оставят във ваната за 20 минути."

"Аз предпочитам да се боря с проблемите с ноктите отвътре - изкарвам курс по приемане на витамини и калций. И винаги ползвам укрепващ лак."

"Ноктите растат със скорост до 1 мм. седмично, пълното им обновяване отнема около половин година. Ако ноктите ви се разслояват, най-бързо ще решите проблема с помощта на комплексни витамини с магнезий и калций. Има и някои козметични методи. Например лимонът има добър укрепващ ефект. Разрязвате лимон на две половинки, забивате нокти в меката част и стоите така 20 минути. Лимонът има и избелващ ефект, така че по този начин ще се отървете и от жълтеникавия цвят на ноктите."

Съвети от нас:

Правете си старателно маникюр поне веднъж седмично. Избутвайте кутикулата с дървена, а не с метална пръчица. Оформяйте ноктите с пластмасова пиличка с прахово покритие, а не с метална пиличка. Преди да режете кутикулата и да си пилите ноктите, непременно си направете 5-минутна вана за ръцете с морска сол, капки йод и няколко капки лимонов сок.

За укрепване на цепещи се нокти и овлажняване на кутикулата ползвайте растителни масла (зехтин, бадемово, кокосово масло и др.). Преди лягане нанесете тънък слой от маслото в основата на нокътя с клечка за уши и не го измивайте. Правете това ежедневно цяла седмица и ще забележите резултат.

За цепещи се нокти са полезни маските с лимонов сок и мед. Сместа се втрива в кожата на ръцете и в ноктите. Просто смесете равни части мед и лимонов сок и намажете ноктите и кутикулата. Изчакайте 20 минути, след което измийте с топла вода.

Укрепвайте ноктите и стимулирайте растежа им с отвара от градински чай, лайка, мента и хвощ. Ако си правите 15-минутни вани за ръце в тази отвара сутрин и вечер, ноктите ви ще се възстановят.

По-мързелив начин е да използвате укрепващи лакове, съдържащи витамини, подхранващи вещества и микроелементи.

Полезно е да си правите масаж на пръстите и ноктите с мека четчица с глицеринов или детски сапун. За процедурата можете да ползвате и овлажняващ крем за ръце или зехтин.