Има ли русалки в България? Да, има една - Нели Кечева! (интервю)

Засичали ли сте колко време можете да останете под вода? 30 секунди, 50 секунди, минута и малко... А как ви звучат 5 минути и 4 секунди?

Една очарователна дама на име Нели Кечева може да задържи въздуха си точно толкова, за да докаже, че е истински рекордьор в дисциплината статична апнеа. Тя получи своя златен медал и признание в дайвинг средите по време на традиционното международно състезание по свободно гмуркане Sofia Freediving Cup. Момичето, което близките ѝ неслучайно наричат Русалка, краси земята и водата със своята лъчезрана усмивка, златисти къдрици и харизматичност. Ето какво ни сподели тя за своята дисциплина, за настоящите си успехи, за любовта си към спорта, природата и свободата.

Успя да издържиш под вода 5 минути и 4 секунди. Разкажи ни къде и как го направи.

Случи се на тазгодишното състезание по свободно гмуркане Sofia freеdiving cup, което се провежда веднъж годишно и в него взимат участие не само състезатели от България. Миналата година се състезава световен шампион, тази година имаше представители на шест дършави и участие взе световна шампионка - хърватската гмуркачка Катарина Турчинович.

Как го направих? Трудно. Както се казва, не е леко да се вдига тежко. Определено има борба в тази дисциплина - и психическа, и физическа. Трябва да преодоляваш желанието си за дишане, много след като то се е появило и в същото време да не се докарваш до загуба на съзнание. Все още не съм губила съзнание, не мисля да го правя и занапред. Но подкрепена от добър треньор, с малко адекватни тренировки, малко мотивация и любов към спорта постигнах своя рекорд.

Изпитание за какво беше този рекорд?

Изпитание за волята, егото и възможностите на пушача (смее се). Егото е още в изпитателен срок. Засега титлата не го е уголемила, но и самата тя е неголяма - става въпрос за рекорд на национално ниво. Искам да изпитам егото си в падение, когато следващата "подводница" бие рекорда ми. А това ще се случи скоро, повярвайте ми. Волята и възможностите на пушача изкараха положителни оценки в това изпитание. Явно съм искала да успея достатъчно силно и това, че, за съжаление, съм пушач не ме провали. Трябва да поработя повече върху волята за отказване от лошия навик.

За какво си мислиш, когато стоиш неподвижно във водата?

За извивките и цветовете на това, което виждам, когато долепя буза до пясъка. За жълтия му цвят, за тъмносиньото спокойно море и светлосиньото небе. Може би за някое облаче "ле бяло" и пяна във вълните. За пустия, слънчев плаж. За звук, който можеш да чуеш само сред природата – вълни, вятър или смеха на някоя чайка. Ето такива работи. Приятни мисли и визуализации, които ме държат максимално спокойна и отпусната. Те ме разсейват от желанието за дишане, за прекратяване на опита, пазят ме да не вдигна пулс и да предизвикам излишен разход на кислород, напрягайки се с негативни мисли и стягайки неволно тялото. Много е важно да си физически и психически спокоен. Как ще го постигнеш си е твоя работа. На всеки му помагат и въздействат различни неща.

Откога се занимаваш с дайвинг?

От септември 2013 година - със свободно гмуркане. Бях на тридневен курс, а след 20 дни се явих на състезание, взех сребърен медал, видях, че ми се отдава и се впуснах още по-смело. От 2005 година насам съм се занимавала и със SCUBA diving - гмуркане с бутилки с въздух под налягане, но то е различно гмуркане. Свободното гмуркане е за свободолюбиви хора и тъй като аз съм точно такава, се влюбих именно в него. Много е хубав светът там долу, в открити води. Нищо общо с това, което се вижда докато плуваш отгоре. Една маска толкова променя нещата, че не ти се вярва. Гледката е едно, а усещането... Потапяйки се все едно водата те прегръща. А безтегловността (неутралната плаваемост) те кара да се чувстваш като в космоса.

Какво представлява тренирвоката ти – колко време и усилия полагаш, за да постигаш целите си?

Тренировката е много важна, особено ако не си много талантлив. Колкото по-добър искаш да станеш, толкова по-всеотдайно трябва да тренираш. А почивката и възстановяването са дори по-важни. За да постигаш добри резултати, е важно да се възстановяваш правилно. Самата тренировка в статиката (статична апнеа - дисциплината, в която записах национален рекорд) е нещо съвсем достъпно. Дори не е необходимо да ходиш на басейн. Има таблици, по които се тренира толерантност на ниски нива кислород и толерантност към високи нива на въглероден диоксид. Представляват задържане на дъх за единица време с намаляващи почивки между задържанията и единица време за почивки с увеличаване на времето на задържане на дъх. Според нивото на гмуркача се определя какви да са времената на таблиците. (Моля, не го правете сами без нужните познания в сферата, може да бъде опасно. Гугъл не помага за всичко и на всеки. Ако се интересувате, запишете курс при компетентни и лицензирани инструктори). Към тренировките има и упражнения за гъвкавост, разтягане на междуребрени мускули за по-голям капацитет на дробовете, трениране на гъвкавостта на диафрагмата, дихателни упражнения за успокояване на пулс и възстановяване след апнеа, автогенна тренировка, медитация, кръстосани тренировки. Добрата обща форма и физическа подготовка във всички случаи помага, гъвкавостта винаги е предимство. Аз лично правя таблиците предимно „на сухо”, раздишвам се и влизам малко в басейн. В басейн резултатите са по-добри от „на сухо”. По-интензивно тренирам преди състезание, но не и непосредствено преди състезание. Както казах, доброто възстановяване дава много.

Мечтаеш ли да се занимаваш професионално с дайвинг и в каква насока ти се иска да се развие животът ти в близките години?

Да, определено бих се занимавала професионално с дайвинг, но не толкова в състезателна насока, колкото с обучаване и преподаване. Дори в момента карам инструкторски курс, който се надявам до лятото да премина успешно и да започна да практикувам официално. Много ми се обикаля по разни топли дестинации и лицензът за инструктор е едно малко ключе, което би ми отворил много вратички. А в личен план искам да си мина по реда – семейство, деца...

Какви други спортове са ти на сърце?

На първо място, уейкборд (и уейкскейт) на влек и на моторница, той ми е на сърце. Хващала съм се как, докато само си представям, че карам, тялото ми се стяга в стойка сякаш наистина съм във водата върху дъската. Обичам водни ски на моторница, SCUBA diving, зимни ски, парапланер, алпинизъм/катерене, гребане. Това са спортовете, за които понякога открадвам време, за да практикувам. Иначе много харесвам два спорта, по които се запалих в НСА и които, ако не бях опитала, нямаше да ме развълнуват - ски-бягане и ориентиране. Каква забава пада на ориентирането – тичане, мислене, осеверяване (оринетиране) по карта, намиране на точки и ориентиране в гората. Много харесвам игрите и спортовете от детството – народна топка, скачане на въже, ластик, кър, маймунски бой и много други. Но организирането на други шматки-ентусиасти за практикуването им е малко по-трудно... Пораснаха всички.

Коя е Нели извън водата?

Аз съм си аз и ви уверявам, че друга като мен няма.

Къде може да те открие човек през лятото?

На Казичене - езерото. Там ми е хвърлен пъпът, там съм расла, живяла и продължавам да намирам оазис сред градската тегоба. Наричам го „Софийското море”, защото хем си в София, хем не чувстваш да си в града. За съжаление там е едиственият уейкборд влек в България, изключваики двупосочните линии, които се появиха през последните години на Св. Никола и във Варна.

Нели отговаря бързо и без да се замисля...

Планина или плаж: И двете
Сладко или солено: Сладко
Слънце или сняг: Слънце
Хотел или палатка: Палатка
Обувки на равна подметка или на висок ток: Боса
Вдъхновяваща фраза: Можеш да се научиш на всичко, можеш да постигнеш каквото поискаш, можеш да бъдеш какъвто пожелаеш и талантът не е задължителен, ако наистина си влюбен в това нещо и вярваш в себе си!