Автор
Woman.bg

Има ли полова дискриминация по отношение на трудовото възнаграждение

В последно време все по-често жените, но нерядко и мъжете, навлизат в професии, които доскоро са се смятали за полово ориентирани. Днес сме свидетели на явление, в което границата между възприятието "мъжки" и "женски" професии все повече започва да се размива. Особено интересен феномен, на който също така сме съвременници, е прогресиращата феминизация на определени отрасли, професии и позиции в структурата на фирмите – наблюдаваме все повече жени на ключови мениджърски постове и с ръководни функции. Въпреки това България все още има какво да гони в посока изравняване разликите в доходите между двата пола.

Защо е необходимо да се предприемат мерки по отношение търсенето на баланс в трудовите възнаграждения между мъжете и жените?

Въпреки тенденцията все повече жени да навлизат в мъжки професии и обратното, необходими са мерки в посока кариерното развитие на жените, както и да бъде преразгледана оценката и структурата на заплащането на труда им. У нас все още съществуват сектори, които са феминизирани, и в тях респективно заплатите са по-ниски – такива са професиите с предимно социална насоченост като например медицинска сестра, камериерка, готвач, фризьор, маникюрист, сервитьор и т.н.

За съжаление с по-ниски заплати са и професиите от областта на изкуството и културата, като учители, музиканти, художници и т.н. Дори във финансовия сектор голяма част от жените са на ниските позиции, и то именно защото са... жени.

От изключително значение е държавата да насочи погледа си към сферите на културата, спорта и социалните дейности, и в същото време да предприеме мерки по отношение изравняване на възнаграждението, тъй като качеството и енергията, които подобни професии изискват, са еднакво голямо предизвикателство и за двата пола. А когато възнаграждението е справедливо и отговаря адекватно на положения труд, стимулът за работа е далеч по-голям, резултатите - по-добри.

Разликите в трудовите възнаграждения между мъже и жени в проценти

Разликата в общия размер на доходите между мъжете и жените представлява разликата между средните годишни доходи на мъжете и жените. В случая се вземат под внимание три вида недостатъци, пред които са изправени жените:

1. По-ниско почасово заплащане;
2. Съкратено работно време на платени длъжности;
3. По-ниски нива на заетост (например поради прекъсване на кариерата поради полагане на грижи за деца или роднини).

За да не сме голословни, ще се базираме на конкретните цифри. Общо взето, към момента, между 14 и 35% е разликата в заплащането по пол в България. За да бъдем по-точни, към днешна дата, разликата в общия размер на доходите между мъжете и жените в България е 22,9%.Тя е в полза на мъжете и в зависимост от работния сектор, както вече посочихме по-горе.

Още по-голяма е разликата при пенсионното възнаграждение, която стига до 40%. Експертите формулират това явление като “феминизация на бедността“.

Казусът "работеща майка"

Едни от най-болезнените проблеми, върху които трябва да се обърне внимание, е липсата на адекватно и справедливото отношение на голяма част от работодателите у нас спрямо майките на малки деца, както и необходимостта от съвместяване на трудовия и семейния живот.

Въпреки че в трудовото законодателство майчинството не е основание за несключване на трудов договор или за неговото прекратяване, то е скритата причина за болшинството случаи на отказ за назначаване на работа. Големите и по-малки фирми, дори държавните предприятия и учреждения, избягват да се ангажират чрез трудово правоотношение с млади майки.

Естествено, има и изключения, колкото и малко да са те, но да не забравяме – "изключението идва, за да потвърди правилото”. А такава порочна практика, която сама по себе си представлява дискриминационно отношение към млади хора с деца, за съжаление у нас се прилага безпрепятствено и безнаказано. В този ред на мисли не е изненадващ и фактът, че майките у нас не получават същото възнаграждение, като жените, които нямат деца.

И в отговор на всички онези, които смятат, че децата отнемат достатъчно много от времето на майката, едно интересно уточнение - мащабно проучване доказва, че именно жените, които имат деца, полагат много повече старание и отговорност към поетите служебни ангажименти в сравнение с останалите.