Автор
Woman.bg

Икономично удоволствие: Новият Opel Corsa сега и с LPG захранване

Рюселсхайм. Представяме ви „чистофайникът“ в семейството на Corsa – екологичен, мощен и икономичен, новият Opel Corsa 1.4 LPG (съкращение на “Liquefied Petroleum Gas” или „Втечнен петролен газ“, познат като „пропан-бутан“) ecoFLEX разполага с 66 кВт/90 к.с. и пристига директно от завода с възможност за захранване с два вида гориво.

Специално предназначен за хората, за които експлоатационните разходи са от важно значение, този най-нов член на фамилията на новата Corsa е идеален избор в сегмента на малките автомобили, защото при него клиентите получават значителни ползи в две важни насоки. От една страна разходите за гориво се намаляват с почти 50 процента в сравнение с тези при бензинов мотор заради ниската цена на горивото LPG, включващо основно пропан и бутан. От друга – Corsa 1.4 LPG ecoFLEX се предлага на изключително атрактивна цена. Базовата версия с три врати сега струва 22,415 лева, а тази с пет врати стартира от 23,000 лева (препоръчителни за българския пазар цени с включен ДДС).

Corsa LPG предлага не само изключително намаляване на експлоатационните разходи, но е грижовна към околната среда. Това е така, защото горивото LPG, с което се захранва четирицилиндровият мотор на Corsa, е известно с изключително чистия си горивен процес. Новата Corsa изразходва едва 6.9 литра от това гориво на 100 км в комбиниран цикъл и отделя само 113 г/км CO2 – с около 13 процента по-малко отколкото при работа на бензин. Емисиите на азотни окиси пък са с до 80 процента по-ниски.

“С 1.3 CDTI, който изразходва едва 3.1 литра дизелово гориво и с новия 1.4 LPG ecoFLEX ние вече разполагаме с два истински екологични шампиона в гамата на Corsa. И двата показват колко важни за нас са ефективността и ниските емисии на CO2 във всичките ни моделни линии,” отбелязва Петер Кристиян Кюсперт, вицепрезидент на Opel Group, отговорен за продажбите и следпродажбеното обслужване. “Но тези модели не са привлекателни само за хората, които ценят ниските експлоатационни разходи. Те предлагат и множество удобства отвъд това, което нормално се предлага в класа на малките автомобили, като щедро оразмерено вътрешно пространство, изключителен комфорт, високо ниво на свързаност и системи за асистенция на водача.”

Задвижване с две горива: Голям пробег с едно зареждане с ниски разходи за гориво и емисии

Opel Corsa 1.4 LPG разполага с мощност от 66 кВт/90 к.с. както в режим на работа с LPG, така и с бензин и се предлага с петстепенна механична трансмисия. Моделът се нуждае от едва 6.9 литра на 100 км в режим на алтернативно задвижване, а емисиите на CO2 от 113 г/км са с около 13 процента по-ниски от тези при задвижване с бензин. Разходите за гориво са снижени с почти 50 процента в сравнение с тези при задвижване с бензин. Този огромен процент в голяма степен се дължи на данъчните облекчения за LPG горивото в Германия до 2018 година. Дори и в дългосрочен план обаче перспективите изглеждат обещаващи, защото се очаква данъчните облекчения за алтернативните горива да бъдат удължени както на национално, така и на европейско ниво.

Друго значително предимство на новото поколение Corsa във вариант LPG е, че както всички останали LPG модели на Opel, тя се предлага с функционалност за задвижване с две горива от самия завод. Водачът може да превключва между режимите на работа на LPG и бензин просто с натискане на бутон. Новоразработеният контролен модул позволява още по-прецизно синхронизирано преминаване от един в друг режим. Това от своя страна осигурява и възможност за изминаване на до 1,200 км без необходимост от спиране за зареждане. Пробегът и разходът на гориво могат да бъдат следени отделно за LPG и бензин, а също и комбинирано на екрана на бордовия компютър. Днес на разположение са около 7,000 LPG зарядни станции в Германия и над 35,000 в Европа.

Спестяващ място и сигурен: Удобна за всекидневна употреба LPG система

Монтажът на LPG резервоара в пространството за резервното колело е удобен както от гледна точка на багажното пространство, така и на безопасността. В резултат от това Opel Corsa LPG продължава да предлага място за петима пътници и до 1,120 литра багажно пространство, така както и останалите версии на Corsa. Тя се предлага със същите свръхмодерни системи за асистенция на водача и елементи от оборудването – от стандартния режим City до предлаганите като допълнително оборудване отопляем волан, автоматичен асистент за паркиране и инфоразвлекателната система на Opel IntelliLink със седем инчов цветен сензорен екран.

Екологичен аналог и в дизеловата гама: Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX с 82 г/км CO2

Новата Corsa 1.4 LPG не е единственият модел, който доказва колко екологична е гамата на новото поколение на Opel. За тези, които искат да се движат икономично и комфортно с конвенционално гориво, Opel предлага еко-шампиона Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX с трансмисия Easytronic 3.0. Вариантът на дизеловия двигател с мощност от 70 кВт/95 к.с. постига разход на гориво в комбиниран цикъл от изключителните 3.1 литра на 100 км. Оборудван стандартно с технология Start/Stop, система за рекуперация на спирачната енергия и опционално с гуми с ниско ниво на съпротивление при търкаляне, моделът с три врати отделя едва 82 грама CO2 на километър. Това прави Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX най-икономичният модел на Opel на пазара. Петстепенната трансмисия Easytronic 3.0 комбинира предимствата на автоматиката по отношение на комфорта с ефективността на механичната предавателна кутия. Тя автоматично избира подходящата предавка в търсене на възможност за постигане на минимален разход на гориво, но е конструирана на базата на механична трансмисия, оптимизирана за малки двигатели и позволява изключително икономично шофиране. Водачът може да избере по желание ръчен контрол с Easytronic 3.0 с помощта на издърпването или побутването на лоста на предавките. Corsa 1.3 CDTI ecoFLEX със 70 кВт/95 к.с. и петстепенна трансмисия Easytronic 3.0 се предлага на цена от 26,620 лева (препоръчителни за българския пазар цени с включен ДДС).