Чайовете за отслабване се съставят предимно на билкова основа, но се оказва, че заедно с положителните те могат да имат и не толкова приятни странични ефекти.

Някои от тях съдържат и смолисти вещества, които предизвикват раздразнение на лигавицата на червата. Появяват се болки ниско в корема.

За намаляването на страничните ефекти от приема на такъв чай се препоръчва да се употребява на гладно преди закуска или вечер след вечеря, тъй като неговото слабително действие започва да се проявява след около 8-10 часа.

Продължителната употреба на тези чайове също не е безопасна за здравето. В организма може да се наруши водният обмен, което води до недостиг на микроелементи и други необходими вещества.

С прекратяването на употребата на чая, червата отново стават лениви!

Често рекламирани са препаратите за отслабване с основно действие потискане на апетита. Те също се приготвят на растителна основа. Потискане на апетита, бодрост, повишена работоспособност – всичко това е характерно за началния стадий от приложението на препарата. След това възбудата се сменя със забавяне, появява се сънливост, нараства умората и се натрупва нервно изтощение.

Кофеинът често влиза в състава на подобни препарати и засилва дейността на стомаха, но при продължителна употреба и едновременен отказ от храна може да доведе до развитието на язва на стомаха.


Препаратите за намаляване на апетита са особено вредни за бременните. Всички бъдещи или кърмещи майки не трябва да се стремят към отслабване

Редица изследвания сочат, че препаратите за намаляване на апетита предизвикват повишаване на налягането в кръвта и белите дробове, развитие на заболявания на сърцето и белите дробове, а също така хипертензия, съпроводена със затруднено дишане, повишена умора и виене на свят. Продължителното приемане на препаратите може да предизвика нервност и депресия, а също така да окаже негативно въздействие на функцията на главния мозък.