Неусетно бързо отново дойде онова време от годината, когато снегът покрива градския пейзаж, дебелото палто, кожените ботуши и вълнената федора стават наши основни спътници, ароматът на мандарини приятно се носи из хола, а любимите коледни празници се задават на хоризонта.

Няма да си кривим душата – обичаме Коледа, затова и желаем да я посрещнем подобаващо, а какъв по-добър начин да направим това от красива украса в духа на празника. Ако и вие като нас държите на коледната декорация на дома и искате тя да е на ниво, ето няколко идеи как да преобразите жилището си и кои да са основните елементи в украсата, на които да обърнете внимание, за да постигнете уау ефект:

Коледното дръвче

Съветваме ви да заложите на изкуствена елха, а не на естествена, защото по този начин ще спасите едно дръвче от отсичане, а и освен това ще може по-дълго да се радвате на красиво украсената елха, без да се притеснявате, че целият ви килим ще се напълни с иглички.



Изберете такава с размер, подходящ за помещението, в което ще я поставите, след което решете, дали декорирането ѝ ще бъде в традиционен стил, или в модернистичен.

Традиционният включва комбинацията от само два цвята – най-често червено и златно. Тоест всички топки, панделки и гирлянди, ако слагате такива, трябва да са решени в тези тонове. Съветваме ви в украсата на елхата да имате основни топки, матови или гланцирани, в еднаква форма и големина, които да играят ролята на фон, върху който да изпъкнат останалите украшения. Ако се придържате към традиционния модел на декорация, те също трябва да са в златно и червено, но да са с разнообразни форми, размери и дизайн.



Модернистичната декорация на коледното дръвче включва комбинацията на много цветове, дори и такива, които не са характерни за Коледа, като лилаво и розово, а също и по-ексцентрични украшения с пера, блясък и т.н.



В много семейства съществува и традицията всяка година да се купува нова играчка, като докато тя се връзва на елхата, всеки член на фамилията да си пожелава желание.



Не забравяйте и за светлинките, защото нищо не създава коледно настроение и празнична атмосфера като светещата в тъмнината на нощта елха. Истината обаче е, че може да разположите подобно осветление не само върху коледното дръвче, но и върху прозорците, а защо не и върху вратите.


Коледните фигурки и герои – Дядо Коледа, Рудолф, снежен човек, елхички, ангелчета, еленчета и подобни, са задължителен елемент от декорацията на дома. Разпръснете ги из цялото жилище – върху секцията в хола, върху масичката за кафе пред канапето, върху шкафа с обувките в антрето – на кратко казано – навсякъде, така че ежедневно да ви завладява коледното настроение, което те носят.


Освен на коледните фигурки заложете и на коледните табли и подноси. Те се майсторят лесно и бързо, а са невероятно ефектни. Единственото, което е необходимо да направите, е да вземете една по-голяма табла или красив поднос и да го напълните с декоративни играчки. Не забравяйте и коледните поставки за свещи. Добра идея е да вземете една голяма чаша или ваза и да я напълните с шишарки и борови клонки.


Коледен текстил

Друга хитринка за внасяне на коледния дух у дома е замяната на обикновения текстил с тематичен. Купете коледна покривка за масата, прибавете и няколко декоративни коледни възглавнички или просто такива, потопени в червено и златно.



Коледни съдове за хранене

Ако искате домакинството ви да бъде в плен на коледното настроение, то тогава заменете обикновените чинии, купи и чаши с такива с коледни декорации.


Вкусно кафе в сладка чаша със снежен човек или Рудолф гарантира наистина добро начало на деня.