На каква възраст е най-добре да родите първото си дете? Далеч не всички жени имат възможността да помислят по този крайно личен въпрос – при някои всичко решава съдбата.

Но онези, които все още очакват реда си, могат да послушат не само сърцето си, но и съветите на специалистите.

Репродуктивната възраст е периодът, през който жената може да зачене, да износи и да роди дете. Теоретично този период продължава от първата менструация до менопаузата. С възрастта обаче се повишава рискът от развитие на хронични гинекологични заболявания, а те могат да доведат до различни усложнения както преди, така и по време на бременността. Зависимите от хормоналния фон гинекологични заболявания (например миома на матката и др.) често предизвикват безплодие. С възрастта, особено след 35 години, при липса на адекватно лечение тези заболявания започват да прогресират. При това колкото е по-продължително действието на негативния фактор (в случая даден хормон), толкова са по-неблагоприятни.

Проблем представляват и инфекциозните заболявания на женските полови органи – тези възпаления имат склонност да водят до рецидиви. От тях страда и репродуктивното здраве – инфекциите предизвикват сраствания в малкия таз и маточните тръби, а това може да доведе и до безплодие.

Четете още: Женското безплодие: различни проблеми, един и същ резултат

Има и други фактори. Например след 35-годишна възраст женските репродуктивни функции започват постепенно да угасват. Това е естествен процес и лекарите го наричат „понижаване на овуларния резерв“. С други думи с възрастта намалява запасът от яйцеклетки, заложени в женския организъм още с раждането. Когато яйцеклетките се изчерпат напълно, настъпва менопаузата. Това обикновено се случва след 45-годишна възраст, но при някои жени резервът се изчерпва по-бързо, яйцеклетките спират да се развиват и да съзряват по-рано. Лекарите наричат това първична недостатъчност на яйчниците. С този проблем се сблъсква една от 10 хил. жени на възраст до 20 години. На възраст между 35 и 40 години – една на хиляда жени. При подобен сценарий е много трудно да се зачене генетически родно дете.

От тези и други факти стигаме до извода, че оптималният период за първо раждане е от 20 до 35 години. На всички обаче ни е ясно, че подходящия момент избират най-вече двамата родители. Ако решат да имат дете след 35 години, ще трябва да направят подробни медицински изследвания на майката преди зачеването, а по време на бременността да спазват всички лекарски препоръки.

Четете още: Кои пози са опасни по време на сън

Репродуктолозите подкрепят две верни и при това коренно противоположни твърдения. От една страна науката и медицината са напреднали дотолкова, че днешно време една жена може да забременее дори на 50 или 60 години (най-късната бременност, получена ин-витро, е при жена на 67 години). От друга страна съвременните двойки се сблъскват с проблема „безплодие“ много по-често от преди.

Една от основните причини за това е преждевременното изтощаване на функциите на яйчниците или ранният климакс, който днес все по-често се среща у младите жени. Според една от версиите понижаването на фертилността (ако не броим неблагоприятния екологичен фон други независещи от нас фактори) се обяснява с това, че детеродните функции, както и всички други, имат нужда от тренировка. Нашите баби и майки са раждали по няколко деца и са запазвали по-задълго репродуктивните си способности. Съвременните жени обаче дълго време не ползват организма си за възпроизвеждане и затова фертилността им започва да угасва.

Не е трудно да проверите дали сте готови да станете майка. Погледайте деца, играещи си на детската площадка или посетете детска градина. Ако ви обземе вълна от умиление – време е за действие!

Четете още: Шефе, бременна съм

Във всички случаи е желателно да родите първото си дете на възраст под 35 години. Освен изправната работа на яйчниците важно е и качеството на генетичния материал. С възрастта ДНК на яйцеклетките, където е записана половината от информацията за бъдещото дете (другата половина идва от таткото), се разрушава под влияние на негативните външни фактори, включително неправилното хранене и вредните навици. Статистиката потвърждава, че при родилки на 20 години само едно от 1200 деца се ражда със синдром на Даун. При майките на 40 години едно на 120 деца страда от този проблем. Честотата на други хромозомни нарушения също се увеличава с годините.

Отлагайки първото си раждане за неопределен срок, трябва да имате предвид и друг важен момент. Ако една жена иска да роди дете, на което е биологическа майка, трябва да спази горната граница от 45-46 години. В по-напреднала възраст случаите на зачеване със собствена яйцеклетка се смятат за феномен, най-разпространеният метод за зачеване на тези години е ин-витро с донорски материал.

С годините човешкото здраве отслабва, това е природен закон. А бременността е отговорна задача и истинско изпитание за женския организъм. Затова е желателно първото раждане да стане преди майката да е развила дори и едно сериозно заболяване.

Най-подходящата възраст за бременност е 25-30 години. Но дори и при по-възрастни жени майчинството не винаги е свързано с големи рискове. Ако бъдещата майка води здравословен начин на живот, тя е напълно способна да износи и да роди здраво дете и на по-зряла възраст. Въпреки това лекарите ви съветват да не отлагате тази важна стъпка за неопределеното бъдеще. Все повече съвременни жени чакат до последно и се замислят за деца, чак след като достигнат върховата точка в кариерата си. Осъществяват мечтата си майчинство на зряла възраст, когато вече са вложили младостта и здравето си в работата.

Четете още: Baby boom: Бляскави и бременни!

Друг проблем на нашето съвремие са неправилното хранене и последиците от него. Алиментарното затлъстяване, предизвикано от зле планирано меню, днес се среща сред младите жени много по-често, отколкото при предишните поколения. Хранителните навици днешно време се формират под влияние на рекламите и на забързаното темпо на града. Злоупотребата с бързи закуски, сладки газирани напитки и бира са довели до това, че съвременните жени започват да страдат от наднормено тегло още на 25-30 години. Добавете към това и заседналия начин на живот, без достатъчно физическа активност – и прогнозите стават още по-обезкуражителни. Наднорменото тегло, ако не бъде свалено, предизвиква нарушения в обмена на веществата.

По време на бременност телесното тегло на такива жени се увеличава още повече, защото те не са готови да се откажат от предишните си навици. От това страда както самата майка, така и бъдещото дете. Родилката може да развие гестационен диабет. Нарича се „гестационен“, защото възниква само по време на бременност. Може обаче да не премине и след раждането и да се превърне в истински диабет. А това е тежко заболяване. Такива жени често раждат едри деца, което повишава и риска от получаване на травми при раждането (както на майката, така и на детето). На фона на диабета може да се развие и опасно усложнение на бременността – гестроза. При него често се получава хипоксия на плода , когато бебето не получава достатъчно кислород.

Продължителността на живот на днешните жени е значително по-голяма от тази на предните поколения. Затова вече няма необходимост първото раждане да стане възможно най-рано, за да ни стигне животът за всичко. Днешните жени се стремят първо да постигнат признание в професионалната сфера и чак после да се реализират като майки. Тази последователност на приоритетите си има и своите минуси. Повечето социални постижения се градят на три неща – логика, синтез и анализ, за които отговаря лявото „мъжко“ полукълбо на мозъка.

Точно това полукълбо използват жените, за да се изучат в университета или да преуспеят в професионалната сфера. Нищо чудно, че по-късно стават твърде рационални и да поставят всичко под въпрос.

Четете още: Магнезият и ключовата му роля по време на бременността

Много жени гледат на майчинството на принципа „първо парите – после детето“. Осъществявайки материалната си мечта, те постоянно отлагат първото раждане за идната година. Но могат да направят друг избор и да съчетаят двете цели.

В противен случай се засилва страхът от евентуален неуспех – особено при жените, свикнали да са победителки в обществото. Те се опасяват, че бременността ще е съпроводена с усложнения, че детето няма да се роди здраво и т.н. Проблемът е, че тези страхове могат да парализират напълно репродуктивните функции – неслучайно много двойки на възраст над 30 години се сблъскват с т. нар. „психологическо безплодие“. Така че наистина е по-лесно да се ражда на млади години – в началото на кариерата лявото полукълбо все още „дреме“ и не събужда у жената страх от майчинството.

Но де да беше всичко толкова просто! Далеч не всички успяват да изградят живота си по тази идеална схема. Затова психолозите взимат предвид и други критерии. Преди всичко жената трябва да е готова да стане майка, а мотивът за раждането е важен както за нея, така и за детето. Ако причината за това важно решение е „минава ми времето“ или „нашите искат внуче“, бебето няма да бъде ценено само по себе си като развиваща се личност. Ценно ще бъде само наличието му, необходимо за реализация на личните амбиции на майката. А от това ще страдат и двамата. Така че нека не говорим повече за идеална възраст за бременност и раждане. За да се справите със страховете си, можете да се обърнете към перинатален психолог, а дясното полукълбо се 4пробужда“ с творчески занимания.

Ако искате да участвате за един от 100-те комплекта слънчева защита на Mustela, участвайте в играта „Аз и мама на море“. Лятото е в разгара си! Защитете кожата на детето си и се наслаждавайте на слънцето!