Дамите, любителки на елегантната линия, е препоръчително да носят токчета с максимална височина 5 см.

В крайна сметка най-важното не е колко сантиметра сме прибавили към ръста си, а какво е нашето излъчване и самочувствие.

Преминавайки тази граница, жените рискуват да си навлекат бъдещи болки в кръста и цялостно изкривяване на структурата.

Дамите, които носят високи обувки, натоварват три пъти повече гръбначния си стълб в сравнение с тези, които предпочитат обувките на равни подметки или маратонки.

Ортопедите препоръчват още представителките на нежния пол да следват западния модел, при който дамите пътуват със спортни обувки до работното си място. А малко преди да достигнат до работа да сменят кецовете или маратонките с елегантните обувки с ток.

Задължително условие е още да не носите и като цяло да не купувате обувки, които не са ви удобни. Въпреки, че звучи елементарно, много от съвременните жени не спазват най-важното условие и впоследствие не могат да дадат обяснение за нестихващите болки в гърба и краката.

Необходимо е да знаете още, че обувките с изострени муцунки са подходящи само за официални и инцидентни случаи. Всекидневното им носене прихлупва пръстите и създава големи неудобства. Това може да доведе до подуване на т.нар. първа става.

Носенето на неудобни обувки може да причини и неприятното изкривяване на пръста на крака навътре. Ако проблемът се задълбочи, може да се стигне и до хирургическа намеса, предупреждават от ezine.bg.

Що се отнася до материята, подбирайте обувки с мека кожа, която да не предразполага образуването на мазоли.

Имайте в предвид, че носенето на обувки с равна подметка също не е особено здравословно, тъй като може да причини деформация на свода на стъпалото.

Препоръчително е честото редуване на обувки с високи (до 5 см.) токове, с такива с ниски токове.