Всяка една от нас мечтае да има гардероб, в който да има тоалети за всеки един случай и в който всички дрехи се комбинират добре и ни отиват.

Всъщност имаме такъв гардероб, но не можем да го видим зад купищата безсмислени дрехи, които запълват шкафовете ни. Време е да забравим колебанията, да изхвърлим всичко ненужно и да оставим само онова, което ще носим с удоволствие всеки ден.

Отворете гардероба си и го разгледайте безпристрастно – препълнен е с дрехи, а антрето ви е претрупано с чифтове обувки. И при това, колкото и да е странно, все не намирате какво да облечете! Проблемът обикновено е, че нямате “гардероб” като такъв, а куп дрехи, които не могат да се комбинират нито по цвят, нито по стил. Решението е да си обещаете в началото на всеки моден сезон (т.е. септември и март) да правите ревизия на гардероба си и да решавате, кои дрехи ще продължавате да носите и кои е време вече да изхвърлите. Но като за начало изберете ден, в който да направите предварителна чистка на безсмислената камара дрехи, в която сте инвестирали с години.

В часа “Х” изкарайте навън от шкафовете всички дрехи и обувки. Съберете и онези, които висят по столовете и закачалките в антрето, добавете към купчината и аксесоарите си – украшения, колани, чанти… Получи ли се Еверест? Точно това е купчината проблеми, които можете да решите, стига да прежалите похарчените средства и да оставите настрана сантименталните спомени.



И така – старт! Първо отделете дрехите, които са износени буквално до прокъсване – кърпени, раздърпани, избелели, лекьосани, разтегнати… Т.е. дрехи, които вече никога няма да могат да възстановят предишния си вид. Целият куп дрипи има само един път към бъдещето – пътя до контейнера за боклук. Ако искате животът и външният ви вид да са безупречни, трябва да организирате ежедневието си до най-малката подробност.

После обърнете внимание на дрехите, които уж изглеждат прилично, но са излезли от мода още през миналия век – дънки с нелепи бродерии, синтетични тениски, камуфлажни панталони и т.н. Тези дрехи дайте на майка си, за да зарадва тя с тях бедните си роднини. Можете също така да ги подарите на някой детски дом. Можете да задържите само дизайнерските облекла, които след двадесетина години ще се превърнат в антикварна рядкост или пък ще се върнат на мода.

Много е вероятно при първия по-сериозен разбор на гардероба си да откриете дрехи, които отдавна сте забравили. И то някои от тях ценни.

Пийте една студена вода или чаша чай, за да се подготвите за най-трудното. Ще трябва да се разделите с дрехи, които биха ви стояли зашеметяващо, ако отслабнете с пет-седем-десет кила. Дори и да постигнете тази форма някой ден, тоалетите вече отдавна ще са демоде. Така че отделете всичко, което ви е безнадеждно омаляло в купчината “благотворителност”.

Към категорията “ценни, но безполезни дрехи” спадат и всички тоалети, които не сте поискали да облечете поне две години и всички спонтанни покупки, които сте носили по веднъж или пък не сте обличали изобщо (майчице, това още си стои с етикета!). Трябва безжалостно да се отървете от този куп дрехи, вие решете как – дали да го изхвърлите, дали да го раздадете на приятелките си или пък на бедни роднини. На същия принцип прегледайте и аксесоарите си – украшения, шапки, колани, чанти и обувки. Разпределете ги в три купчини – за изхвърляне, за запазване и за носене сега. Не забравяйте и бельото, плюс чорапите и чорапогащниците. Изхвърлете всички захабени, разтегнати и избелели атрибути. Сега вече можете да огледате своето лично бойно поле – честито, на него са останали само онези дрехи, които наистина харесвате и носите. И вече имате просторен гардероб за тях. Но не бързайте да ги подреждате и закачате там – имаме още няколко съвета за вас.

В гардероба всичко трябва да си има място, на което да го намирате лесно, а не да преобръщате всичко с главата надолу. Използвайте фантазията си – например снимайте всеки един чифт обувки и залепете снимките върху кутиите им. Всяко едно украшение трябва да се държи в отделна кутийка или калъфка. Иначе металите ще си променят цвета, а камъните ще загубят блясъка си.

Петте правила на идеалния гардероб



1. Винаги разделяйте дрехите си на две сезонни групи – есенно-зимна и пролетно-лятна. При настъпването на даден сезон веднага приберете по-назад дрехите от другия, за да имате пред очите си само нещата, които ще носите тук и сега.

2. Никога не изхвърляйте тоалети веднага след приключване на модния сезон. Напълно възможно е много от тях да станат пак актуални идната година и да ви позволят да спестите средства за нови дрехи. Ако пък модните тенденции са се променили, но дрехите все още са в отлично състояние, запазете най-скъпите и бутикови тоалети като бъдеща антикварна ценност, а евтините изхвърлете или ги “повишете” в звание “работни дрехи”.

3. Най-големите врагове на дрехите са прахът, светлината и молците. Можете да защитите тоалетите си като ги държите в затворен шкаф/гардероб, оставяйки свободно пространство между тях (за циркулация на въздуха) и ползвайки специални средства срещу молци (те трябва да се сменят редовно). Кожените ви палта и дрехите от естествена вълна трябва да висят на дървена закачалка със специална платнена калъфка. Никога не закачайте дрехите си на телени закачалки – те само нарушават формата им.

4. Чистите дрехи не се “развалят”. Затова преди да приберете тоалетите си в гардероба и обувките си в кутиите, проветрете ги, изперете ги или ги дайте на химическо чистене. Следвайте инструкциите за пране – ако пише, че ръчното пране не се препоръчва, сигурно има причини за това. Така няма да плачете над избелялата дрипа, в която се е превърнала любимата ви копринена ризка.

5. Дрехите, които сте оставили за следващия сезон или пък “на склад” трябва да се приберат в големи картонени кутии или куфари. Опишете съдържанието на хартиен етикет, който да виси отвън – иначе може да забравите какви “съкровища” притежавате.

И за финал…



Може да се случи така, че след безпристрастната и прецизна ревизия на гардероба си вътре ще заварите само два-три прилични комплекта дрехи и няколко любими, но несъчетаеми помежду си тоалета. Те разбира се са необходими и любими, но в този момент е време да осмислите, че нямате никаква ясна представа за собствения си стил! Какво да правите? Прегледайте пак съдържанието на полупразния си гардероб и си съставете списък от дрехи, които наистина ви трябват. В противен случай още след първото пазаруване в него ще настъпи същия ужасен хаос, както преди. Психолозите са установили, че безполезните покупки се правят най-често не по предварително съставен списък, а импулсивно – “дойдох, видях, купих”. Затова преди да се затичате към касата на магазина се запитайте “С какво ще го нося това?” (трябва да си спомните поне две дрехи, присъстващи в гардероба ви) и “Къде ще го нося това?” (трябва да ви хрумнат поне три възможни места). Не пазете нищо за “по-специални” случаи. Ако нещо ви харесва и ви прави щастлива – носете го!