Често разлистваме страниците на специализирани издания за интериор, посещаваме мебелни изложения и мечтаем домът ни да бъде така добре обзаведен и организиран, както по каталог.

Искате да имате перфектната кухня? Отделете време за размисъл, защото изграждането й е истинско предизвикателство, предвид характерните за нея параметри: какво място ще заема тя в дома? Как да я направим ергономична! По какъв начин да я аранжираме, така че да бъде функционална? Безопасна! Какъв да е нейният стил? Визия... Въпросителните са много. След като си отговорите на всички тези въпроси, може да пристъпите уверено към преобразяването й.

Тя е сърцето на семейното гнездо. Следователно тя трябва да бъде изградена подобаващо, имайки предвид, че кухнята се подновява средно на всеки 20 години. Затова са необходими време, мисъл и ясна концепция. Всяка една кухня е уникална сама по себе си и се изгражда според индивидуалните нужди и възможности на семейството. За да бъде кухненският Ви проект успешен, се допитахме до COMO специалистите, които споделят основните параметри, по които да се водим.

Преди всичко е важно да установим добри основи. Дали сте многочленно семейство или млада влюбена двойка, няма значение, кухнята е мястото, където се събираме за вълнуващи кулинарни и фамилни преживявания. Основните елементи са: обзавеждане, оборудване, източници на енергия и водопровод.

Добрата концепция на съвременна кухня е синоним на практичност. Уютът и доброто разпределение на пространството са много важни за цялостната визия на модерната кухня. Къде и как ще разположите работния плот, хладилника, фурната, умивалника, шкафовете и не само. Всичко това трябва да бъде добре съобразено с пространството, така че движението в кухнята да бъде свободно. За тази цел залагайте на окачените рафтове и вградените елементи (контакти, бяла техника, спомагателни ементи и др.)

Сложно ли ви се струва?! За да можете да визуализирате акуратно кухненския ви проект, специалистите препоръчват да изградите 3-измерен план, преди да предприемете каквато и да е дейност. Измерете добре помещението (дължина, ширина и височина на стените, ъгли, врати, водопроводни и електрически инсталации), което ще реновирате и с помощта на компютърна програма, очертавайки няколко варианта на мечтаната от вас кухня.

След това е добре да се замислите и за материалите, които ще използвате. Ако дървените изделия ви се струват твърде скъпи, на пазара се намират висококачествени PVC и ламинат структури, които наподобяват естествените материали и текстури. От друга страна, през последните няколко години, бамбукът, картонът и други еко-продукти, се налагат в интериорния дизайн.

Идва ред да помислите за осветлението. Кухнята е редно да бъде добре осветена. Сред богатия избор на осветителни тела, предлагащи се на пазара, за предпочитане са LED инсталациите, които ще осигурят икономичност. От друга страна, вентилацията е също приоритет – изберете абсорбатор, който да позиционирате на 65-70 см от котлоните.

В тази връзка, припомняме задължителните разстояния, които е редно да спазваме при изграждането на кухня.

Пред мебел: от 70 до 90 см.

Пред миялна машина: 90 см.

Пред фурна: 100 см.

Пред хладилник: 80 см

Между два мебела: от 90 до 120 см.

Готови сте! Сега знаете всичко, за да създадете перфектната кухня. А в COMO ще намерите всички решения, които правят от къщата дом.