Звездният автопортрет, организиран от водещата Елън Дедженъръс, бе споделен над 2 млн. пъти още преди края на церемонията.

Елън, която пусна снимката в микроблога на собственото си токшоу, събра в общ кадър Брад Пит и Анджелина Джоли, отличените Джаред Лето и Лупита Ньонго (плюс по-малкия й брат Джуниър), Дженифър Лорънс, Мерил Стрийп и Джулия Робъртс, Кевин Спейси, Чанинг Тейтъм и Брадли Купър, който пое инициативата да снима със смартфона на водешата.

"Най-добрата снимка! Само ръката на Брадли да беше по-дълга", коментира Дедженъръс в "Туитър".

Две бяха големите американски продукции, които влязоха като фаворити в раздаването на Оскарите в неделната вечер на брега на Тихия океан. "Дванайсет години в робство"(12 Years A Slave) стана най-добрият, "Гравитация" (Gravity) взе най-много.

Първият отворен златен плик бе с наградата за поддържаща мъжка роля. Взе я Джаред Лето за ролята си на болен от СПИН във филма "Клубът на купувачите от Далас".

Заветният Оскар не взе и Леонардо Ди Каприо, който имаше невероятен опонент в лицето на Матю Макконъхи.

Отличието за главна женска роля пък беше присъдено на Кейт Бланшет за ролята й в Blue Jasmine (Син Жасмин).

Имената в скъпоценните пликовете не бяха единственият източник на напрежение до неделя сутринта. Синоптиците "разрешиха" на организаторите да махнат част от найлоните над червения килим след няколко дни проливни дъждове. В неделя сутринта в Ел Ей времето бе сиво, валеше няколко пъти дъжд. Най-дългият за сезона червен килим – 150 м – бе изсушаван, после намокрян, отново подсушаван... Холивуд направи магия на времето и до пристигането на звездите слънцето все пак се усмихна.

От сутринта стотици акредитирани журналисти окупираха бойната пътека, феновете се въоръжиха с търпение на трибуните в очакване на звездния парад.

Поздравени от появилото се като по чудо слънце, вместо очаквания със страх дъжд, цялото холивудско войнство мина по знаменитата пътека на славата. В тоалети на принцеси или бляскави прилепнали по тялото дълги рокли, една от които отново накара Дженифър Лорънс да се спъне, актрисите замаяха главите на фотографите с разкошните си визии.

Дженифър Лоурънс, номинирана за "Американска схема" бе облечена в пищен Диор, в който се спъна. "Сблъсках се със заговор", каза след това и "Не съм в безопасност", пошегува се още.

Сред първите пристигнали бе Лупита Ньонго, от събота тя е на 31 години. Тя бе голямата фаворитка за поддържаща женска роля в "12 години в робство" (взе я) и изцяло в плисе синя рокля Прада. "Това ми напомня Найроби и исках частица от "вкъщи", каза тя.

"Замръзналото кралство" донесе на Дисни наградата за пълнометражна анимация.

Джон Траволта представи на сцената Идина Менцел, която изпълнява Let It Go, песента от саундтрака на отличената анимация.

Блестящи преминаха и другите звезди и гости. За тяхната визия и постижения на церемонията очаквате допълнителен материал.