Автор
Антония Михайлова

И мама е била дете: Вкусни спомени от детството

Мили и сладки хлапета на 4, 5 и 6 годинки, и вие по-малки, големи и още по-големи лакомници и злоядци. Обръщам се и към вас, скъпи и очарователни мами, които денонощно бдите и се грижите за своите безценни мъници, за да растат те жизнени и здрави, и с радост се връщате назад във времето, към чара и вкуса на своето детство.

Като мама на 6-годишен малчуган и виден дегустатор на всевъзможни видове закуски по задължение, дълг и отговорност, най-сетне имам удоволствието да споделя, че съм приятно и сладко очарована от едно скорошно откритие. От една апетитна находка, която бързам да ви доверя!

Запознах се с вкуса на любимите на малки и големи зърнени закуски с какао. Бях още по-щастлива, когато установих, че и моят малък син е възхитен не по-малко от вкуса на поднесеното пред очите му вълшебство. Всяка хапка е ознаменувана от тържественото излапване на препълнена догоре лъжица омекнали в млякото зрънца – бързо и наведнъж!


Какво беше учудването ми, когато установих, че вкусът на шепата хрупкави топченца, изсипани от голямата жълта кутия в купичка топло мляко, приличаше досущ на онзи, останал завинаги в най-милите ми спомени от детството. Останах смаяна и очарована от познатия гъдел, който любимите домашни какаови бисквитки на баба оставаха върху небцето ми, когато бях дете.

Докато се наслаждавах на какаовото очарование, пленило връхчето на езика ми, вкусовите рецептори на няколко пъти биваха атакувани и завладявани от впечатляващия, съчетал в едно дъха на пълнозърнено пшенично брашно, царевичен грис и оризово брашно.

За да доставям още по-голямо удоволствие от великолепната и здравословна закуска на малкия човек, както и да й придам по-завършен и съвършен вкус, към нея обикновено добавям няколко сладки резенчета ягоди, банани или малини. Така на финала се получава едно великолепно произведение на изкуството, изградено от три възхитителни вкусови нюанса:

1. Зашеметяващ – заради какаото;
2. Нежен – заради прясното мляко;
3. Екзотичен – заради сочния натюрел на любимите на всички ни плодчета!


Четете още: Как да създадем навици за балансирана закуска на децата ни?

За разлика от друг път, когато с известно притеснение и наложени (разбирай и самоналожени), подчертавам, ограничения, си позволявам, както на себе си, така и на малкия лакомник, шоколад или тортичка, сега със зърнената закуска нещата стоят по съвсем различен начин. Явно не само аз, но и малкият дегустатор, сме впечатлени не само от превъзходния и изящен вкус, но и от качеството на сладките топченца. Така обогатената с Калций и Витамин Д и с естествено съдържание на Фибри, идващо от пълнозърнестите култури, закуска, горещо одобрена и аплодирана, бе приета с възторг и удивление в елитния домашен списък на леките закуски, лакомства и десерти както от моя майчина милост, така и от най-малкия и най-важен член на семейството.

Преди всичко обаче като майка съм впечатлена от факта, че за създаването на тези великолепни хрупкави творения, изрично подчертавам, не са използвани каквито и да било хидрогенирани мазнини, маргарини, оцветители и консерванти.


И така, ето какви са основанията ми сутрин да наблягаме именно на зърнената закуска:

- Освен че е много вкусно и с удоволствие се приема от иначе малкия злоядец, зърнената закуска осигурява на децата енергията и хранителните вещества, от които се нуждаят;
- Дарява всеки мъник с най-ценните витамини и минерали, и най-вече, с така необходимите за детския организъм Калций и Желязо;
- Помага за поддържането на добра познавателна способност;
- Спомага за балансираното и разнообразно хранене;
- Установено е още, че насърчават изграждането на добри хранителни навици у мъниците, стимулирайки по-висок дневен прием на плодове и зеленчуци.

И още нещо важно – зърнената закуска е истински празник за сетивата! Позволена е и горещо препоръчвана за всички малки и пораснали деца!