Автор
Роси Кацарова

Хранителни комбинации, с които ще изваяте фигурата си

Правилното комбиниране на храните не само прави ястията вкусни, но и може да ни помогне да отслабнем здравословно. За да не бъдем голословни, ви представяме няколко хранителни съчетания, които улесняват топенето на килограми.

Зеленчуци + яйца

Според скорошно изследване яйцата подобряват усвояването на каротеноидите - пигменти, даващи цвят на зеленчуците. Каротеноидите не само помагат в борбата с наднорменото тегло, но и предпазват от загуба на зрение, рак и подхранват кожата. Така че следващият път, когато ядете салата от зеленчуци, добавете две твърдо сварени яйца или яйца на очи.



Джинджифил + риба тон

Джинджифилът ускорява изпразването на стомаха и блокира ензимите, предизвикващи възпаление на храносмилателната система. Рибата тон пък съдържа Омега-3 мастни киселини, които не позволяват съхраняването на мазнини в областта на корема. Затова джинджифилът плюс риба тон е перфектна комбинация, ако искате да се отървете от излишните килограми около талията.



Пъпеш + червено грозде

Пъпешът е естествен диуретик, който предотвратява задържането на течности в тялото, а гроздето съдържа полезни антиоксиданти, които съдействат за намаляване на натрупването на мазнини. В този ред на мисли пъпешът в съчетание с червено грозде е идеален за предотвратяване подуването на корема.



Пиле + червен пипер

Пилето е богата на протеини храна и поради това ни засища за по-дълго време и оттам води до намаляване на дневния прием на калории. За да засилите диетичния ефект на пилето, може да го комбинирате с люти червен пипер, който ускорява изгарянето на мазнини и потиска апетита.



Картофи + черен пипер

Според изследване картофите са по-засищащи от пълнозърнестите храни. Ако искате да отслабнете обаче, трябва да ги консумирате варени или приготвени на фурна, но без масло. А ако ги поръсите с черен пипер, ще засилите ефекта, защото пиперът предотвратява образуването на нови мастни клетки.



Канела + кафе

Канелата съдържа мощни антиоксиданти, които се спомагат топенето на мазнините, особено тези в областта на корема. Кафето пък създава усещането за ситост и намалява апетита. Затова, ако целите да отслабнете, най-добре пийте кафето си чисто и с канела.



Лоши хранителни комбинации

За да се сбогувате с излишните килограми обаче, трябва да обърнете внимание не само на добрите комбинации, а и на лошите съчетания от храни. Ето няколко, за които трябва да забравите, защото блокират усвояването на приетите хранителни вещества и водят до трупането на мазнини в тялото.

- Протеини и въглехидрати - пример за подобна комбинация са хамбургери.

- Два различни вида протеини като бекон и яйца.

- Протеини и нишестена храна, например месо и тестени изделия.

- Нишесте и захар, например картофи и кетчуп.

- Захар и мазнини - подобна комбинация се среща при сладоледа.

- Плодове с друг вид храни - тоест избягвайте съчетаването на мюсли с банани или на ягоди със сладолед.