Храната е гориво не само за тялото – тя захранва и настроенията ни. Затова не е учудващо, че някои продукти имат по-силно влияние върху чувството ни за щастие от други.

Вижте кои храни трябва да търсите, когато тъгата ви натисне с пета.

Овесени ядки

Само за 20 минути те могат да ви накарат да се усмихвате от ухо до ухо. Защо? Защото когато ядете полезни въглехидрати като тях, тялото изпраща аминокиселината триптофан към мозъка, а той отговаря с експлозия от серотонин – невротрансмитер, който ни кара да се чувстваме спокойни и доволни. Овесените ядки са идеалното решение, когато сме обградени от проблеми и ни трябват сили, за да се справим.

Шамфъстък

Една шепа от него снижава стреса значително. В шамфъстъка има фибри, антиоксиданти и ненаситени мастни киселини, а всички те свалят високото кръвно. Експеримент на университета „Пен” показа и че стотина грама успокояват ефектите от стреса при студенти, явяващи се на изпит по математика. Авторът на проучването д-р Шийла Уест уточнява, че студентите са усещали стреса от изпита, но тялото им е реагирало с по-малко симптоми на паника.

Мляко

Неслучайно баба ви даваше топло мляко, за да заспите. Млечните белтъчини намаляват чувството за тревожност и раздразнение. Калцият отпуска мускулите и нормира кръвното налягане. Д-р Сюзан Клайн, автор на книгата „Диетата на доброто настроение”, предлага да си създадете ритуал, в който затопляте чаша мляко, добавяте какао на прах и малко от натуралния подсладител стевия, преди да си легнете. Сладките сънища са гарантирани.

Авокадо

То е не просто лукс за вкуса, но и съдържа много полезни мазнини и калий, които свалят кръвното и поддържат рецепторите в мозъка чувствителни към хормона на доброто настроение серотонин. Половин авокадо на ден е достатъчно.

Четете още: Време е за детокс!



Вино

Чаша-две с вечерята са истински еликсир за тялото и душата. Чашата вино е като антидепресант за централната нервна система. Тя ни успокоява и повдига настроението. Важно е обаче да не прекаляваме – прекаленото успокояване на нервите може да ни остави депресирани – да не говорим за махмурлука на следващия ден.

Шоколад

Еуфорията, която усещате, когато го похапвате, е истинска. Шоколадът има нежен, временен стимулиращ ефект върху тялото ни заради кофеина, захарта и правилната комбинация от мазнини. Те повдигат нивото на хормоните на щастието ендорфини и водят до това, което учените наричат „върховно мозъчно щастие”. Едно-две парченца тъмен шоколад на ден са отлични и за здравето ви, защото намаляват риска от инсулт.

Орехи

Обърнете се към тях, когато сте тъжни. Тайната е във високото им съдържание на омега-3 мастни киселини. Проучвания показват, че хората, които не поемат достатъчно от тях, по-често показват симптоми на депресия и гледат по-мрачно на живота. Омега-3 ни прави по-доволни и по-приятни в отношенията си с околните – всичко това, защото, в комбинация с уридина, който се намира и в риби като сьомгата, тя засилва комуникациите между невроните във важни части на мозъка.

Спанак

На вкус няма да ви ощастливи кой знае колко, но спанакът помага на тялото ни да поддържа стабилни нивата си на серотонин, което е гаранция за продължително добро настроение. Витамин В9, който се съдържа в спанака, е от ключово значение. Проучване на американското списание „Журнал за храненето” показа, че хората, които не поемат достатъчно от този витамин, имат ужасните 67% по-висок риск от депресия от останалите.



Източник: obekti.bg