Чували ли сте нещо за диетата според кръвната група? Още през 1996 г. американският природолечител Питър Д‘ Адамо представя своята диета. Според него храната трябва да се определя от кръвната група.

Книгата му "Хранене според кръвната група" се превърна в бестселър не само в САЩ. Преведена е на 50 различни езика. Но какво се крие зад теорията на Питър Д‘ Адамо? И до колко е разумно?

Четете още: Метаболитна диета

Кръвните групи и еволюцията

Според Питър Д‘ Адамо хората с различни кръвни групи преработват по напълно различен начин храната. Причината за това трябва да е еволюционното развитие на кръвните групи с времето. Например кръвна група 0, която се смята за най-старата кръвна линия, е принадлежала на хора ловци и берачи. Те са се хранели предимно с месо. Лектините, растителните протеини, реагират различно с кръвта. Затова хората трябва да се откажат от храната, която не е подходяща за тях според кръвната им група. Так могат да се избягват заболявания и да се губи тегло. Д‘ Адамо разделя хората на различни групи в зависимост от кръвната им група и предписва за всяка група специална концепция на хранене.

Кръвна група 0

Месоядният човек не понася млечните продукти и трябва да се откаже от тях. Също така пшеницата, зърнените храни и някои бобови растения могат да се окажат вредни за метаболизма. Лещата и бобът също са забранени. Добре се приемат плодовете, зеленчуците и животинските протеини, които идват от месото и рибата.

Кръвна група A

След времето на ловците и берачите следва това на земеделците. Затова хората с тази кръвна група трябва да се насочат към вегетарианство. Препоръчват се плодове, зеленчуци, зърнени храни и бобови растения. Относно млечните продукти и тук се препоръчва въздържане.

Кръвна група B

Тук храненето с животински храни е напълно нормално. Така без притеснения могат да се ядат млечни продукти като сирене и кашкавал. Дивеч, агнешко, заешко, яйца и зеленчуци се приемат добре. Вниманието трябва да е насочено към зърнените храни и бобовите растения. Освен това трябва да се откажат доматите, ракообазните и пилешкото месо.

Кръвна група AB

Хората с кръвна група AB трябва да се хранят основно вегетариански, но също са позволени и месото и млечните продукти. Според Д‘ Адамос тук става въпрос за смесен тип. Хората с тази кръвна група трябва да се откажат от свинското.

Наистина ли е толкова просто?
Критиците се съмняват. Тази диета се препоръчва от някои природолечители и експерти по диететика, но много от тях предупреждават за еднообразното хранене. В хранителния план липсва не само научна основа, но и баланс. Така например при напълно отказване на млечни продукти може да се стигне до недостиг на магнезий.

Четете още: На 20, на 30... Какво да спортувате?