В интерес на истината, това, което ядем, оказва влияние върху функциите на нашия ум, мисли и настроение.

В основната си част мозъкът е изграден от липиди – какво ще рече това? Знаете ли, че в по-голямото си съдържание нашият мозък е изграден от липиди (мазнини). Това означава, че ние се нуждаем от такава храна, в която да има достатъчно количество мазнини, за да оцелеем.

Останалата част от мозъка се състои от глюкоза, микроелементи, аминокиселини, въглехидрати и протеини, всички от които се подхранват и поддържат от храната, която консумираме. Т.е. за да функционира правилно и за да запазим здравето на нашия мозък, е необходимо да приемаме именно храни, богати на липиди (ядки, семена, мазна риба). Мастните киселини се срещат само в тези храни и именно те участват най-активно в създаването и поддържането на нови клетъчни мембрани. Те също така помагат за предотвратяването на дегенеративни състояния на мозъка.

Но по какъв начин храната влияе върху съня? Ако се чувствате разтревожени късно през нощта или отпаднали и уморени следобяд, най-вероятно това се дължи на факта, че до вашия мозък не достигат нужните му количества хранителни вещества или достигат в прекомерни количества, когато той не се нуждае от тях. Тежките и мазни храни например, консумирани в близките часове преди нощния сън, се нуждаят от повече енергия за своето храносмилане. Именно поради това центровете в мозъка се активират и това пречи на пълноценния сън.

Тогава, защо трябва да се избягват транс мазнините? Те се намират най-често в пържените храни и преработените продукти, вредят на мозъка и неговите функции. Изследвания сочат, че транс мазнините могат да доведат до значително влошаване на паметта.

Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа как се чувстваш! Изследванията показват връзка между доброто настроение и храните с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, магнезий, триптофан, фолиева киселина и други витамини от група В. Консумацията на плодове, зеленчуци, на храни, богати на омега-3 мастни киселини, протеини и сложни въглехидрати, както и на достатъчно количество вода води до положителна промяна на психическото състояние, като повишава настроението и чувството за благосъстояние.