Всички знаем, че трябва да ядем по-здравословно, особено ако имаме проблем с теглото.

Но е изненадващо колко малко всъщност знаем за това колко е важна храната за нашето здраве и благополучие. Тя е най-мощното лекарство, до което имаме достъп, и много храни са полезни, колкото и лекарствата, в борбата с някои заболявания. Ето няколко от тях.

Вид храна: Авокадо
Какво лекува: Висок холестерол

Според едно скорошно проучване, едно авокадо на ден в действителност може да помогне за намаляване на холестерола.

Ние знаем, че авокадото има високо съдържание на мазнини, но по-голямата част от тяхната масленост е моно-ненаситени, или "добри" мазнини, за които е установено, че помагат за намаляване на холестерола, риска от инсулт и инфаркт, както и за подобряване на здравето на сърцето като цяло.

Четете още: Убий хремата!!!

Вид храна: Мазна риба
Какво лекува: Артрит

Ревматоидният артрит е заболяване, което причинява подуване, възпаление и скованост в ставите и най-често се среща сред хората над 50 години.

Но добрата новина е, че можем да намалим риска от развитие на ревматоиден артрит като ядем една порция мазна риба всяка седмица, според проучване.

Проучването разглеждало здравните и хранителни навици на група жени в продължение на повече от 15 години. То установява, че тези, които редовно ядат най-малко една порция мазна риба на седмица, имат 52 на сто по-нисък риск от развитие на артрит в сравнение с тези, които ядат по-малко от една порция седмично.

Омега 3 в мазната риба е от полза и за много други състояния.

Вид храна: Сок от цвекло
Какво лекува: Високо кръвно

Страданието от високо кръвно налягане? Според едно скорошно проучване, само една чаша сок от цвекло на ден може да помогне за намаляване на кръвното налягане.

Клиническото прочуване от Университета на Лондон установи, че високите нива на нитрати в една чаша сок от цвекло помагат да се отпуснат и разширят кръвоносните съдове и като резултат, кръвното налягане се понижава.

И ако имате нужда от още причини да започнете да приемате червено цвекло, знайте, че то съдържа и цял куп полезни хранителни вещества и минерали, като фолиева киселина, манган, цинк и витамин B-6.

Вид храна: Бадеми
Какво лекува: Високо кръвно и сърдечни проблеми

Освен сока от цвекло, бадемите също са полезни за кръвното.

Ние всички знаем, че ядките могат да бъдат чудесен източник на протеини и "добри" мазнини, но много хора ги избягват заради високото им съдържание на калории.

Е, не само, че бадемите имат едно от най-ниските съдържания на калории от повечето ядки, но според едно проучване от Университета Астън в Бирмингам, яденето само на 50 грама бадеми на ден може да помогне за намаляване на кръвното налягане, подобряване на притока на кръв, и като резултат може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Четете още: Диетата с много антиоксиданти помага при стрес, депресия и превъзбуда

Вид храна: Овесени ядки
Какво лекува: Риск от диабет

Овесените ядки са богат източник на фибри и помагат за стабилизирането на нашите нива на кръвна захар. Те също са чудесен източник на магнезий - минерал, който помага да се регулират нашите нива на инсулин и глюкоза.

И според едно ново проучване, ако комбинирате вашите овесени ядки с нискомаслено мляко, може да намалите риска от диабет - само не добавяйте захар или сироп.

Източник: hrani.bg