Храмът на лотоса е известен като една от най-посещаваните сгради в света. От откриването му през 1986 г. насам има над 50 милиона посетители.

В сърцето на Ню Делхи, оживената столица на Индия, има нещо, което се набива в съзнанието на хората - това е храмът на лотоса.

Като символ на красотата и чистотата, олицетворяващ божественото, лотосът често присъства в индийската иконография. Издигащ се чист и неопетнен от спокойната вода, лотосът е изразът на Бог. Архитектът е използвал този древен индийски символ за да създаде неземна красота и простота, въпреки сложната геометрия.

Строежът е отнел почти 10 години и в него са участвали 800 инженери, техници и работници, които са се постарали да реализират една от най-сложните сгради в света.



За да се превърне геометрията на дизайн, който няма нито една права линия в истинска сграда са били нужни много усилия и инженерни иновации. Дизайнът представлява наполовина отворен лотос с 27 „венчелистчета” от мрамор.

Храмът може да побере почти 2500 души и има девет врати. Всичко е направено от мрамор, което само допринася за великолепието на сградата. Висок е 40 метра, заобиколен е от девет басейна и изглежда като истински лотос, плаващ във водата.

Видео: