Автор
Woman.bg

"Хормонът на любовта" може да лекува анорексия

Хормон, произвеждан по време на раждане и секс, може да бъде използван за лечение на хранителни разстройства, като анорексия, пише Би Би Си.

Проучвания на британски и корейски учени показват, че пациентите са по-малко склонни да бъдат обсебени от вида на храната и тялото си след доза окситоцин.

Около един на всеки 150 подрастващи момичета страдат от това състояние.

Окситоцинът е хормон, който се освобождава естествено по време на физическа връзка, като секс, раждане и кърмене. Има предположения, че може да се използва за лечение за множество психиатрични разстройства. Хормонът помага и за намаляване на социалната тревожност при хора с аутизъм.

4-седмично изследване, проведено в Австралия, показва, че при хората, приели окситоцин намаляват притесненията относно теглото и формата на тялото.

При друго изследване, 31 пациенти с анорексия и 33 здрави хора са получили доза окситоцин или плацебо. Участниците са разгледали последователност от снимки на високо- и нискокалорични храни и на хора с различно тегло и форми на тялото. Хората с анорексия преди са се фокусирали по-дълго върху снимки на хора със затлъстяване и това, което според тях е нежелана форма на тялото. С приема на окситоцин болните от анорексия са показали по-слаба склонност за фокусиране върху подобни "негативни" снимки на храна и по-пълнички хора.

БГНЕС