Проучване показва, че хормонът окситоцин инхибира ефекта на алкохола. И това дава увереност на учените от Университета в Сидни да се се надяват да създадат нови лекарства срещу зависимост от алкохол и отнемане на алкохолната зависимост, пише The Los Angeles Times.

Окситоцинът е известен, че е необходимо за образуването на връзка между майката и детето, и между любовниците. Той вдъхва доверие към другите. Има дори и доказателства, че окситоцинът помага на аутистите да учат и да общуват.

Сега учените твърдят, че окситоцинът неутрализира влиянието на умерените дози алкохол. Поне при гризачите е така (животните са били упоени с дозиран алкохол, еквивалентен на бутилка вино). Идеята е, че хормонът инхибира активността на рецептор гама-аминомаслена киселина в мозъка. И тези рецептори и самата киселина играят ключова роля в пристрастяването и поведението, свързано с чувство за награда.

Четете още: Защо все още нямате партньор в живота?

Следователно, животни, третирани с окситоцин и алкохол, не са показали признаци на интоксикация (не е имало нарушения на координацията, въпреки прилично ниво на алкохол в кръвта). Въпреки това, на при двойна доза алкохол, нещата са се променили – имало е и залитане, и махмурлук. Според изследователите, разбира се, остава да се види дали работи този хормон и при хората. Това може да бъде в състояние да намали апетита за алкохол.