Сутрин, след ставане, хората са по-искрени и лъжат много по-малко, отколкото през целия ден.

Екипи учени от Харвардския университет и от униврсетета в Юта провели тестове с 327 пълнолетни мъже и жени. В един от тях участниците трябвало да решават математически задачи и да съобщят колко от отговорите им са били правилни, като получавали възнаграждение за всеки един от тях. Те не знаели, че някои от задачите нямали решение, така че лесно е можело да бъдат хванати в лъжа.

Четете още: Лияна: Опитвам се да спра публикациите за мен

Между 20 и 50 на сто съществувал по-голям шанс участниците да лъжат повече след обяд, отколкото сутринта, показали експериментите. Експертите обясняват "ефекта на сутрешния морал" с обстоятелството, че в първата част на деня нашите нива на енергия в тялото ни са по-високи. Те постепенно намаляват с напредването на деня.

В други тест се оказало, че участниците лъжели два пъти и половина повече след обед, за да получат малка финансова облага.

Те трябвало да преброят колкото точки виждат изписани на компютърен екран.

Авторите на изследването Мариям Кучаки и Айзак Смит твърдят, че времето от деня се отразява по определен начин на особено честните хора. Те много по-рядко лъжели сутрин и се отдавали на изкушението едва в по-късните следобедни часове. За останалите участници в експеримента, които се отнасяли лековато към моралните ценности, те еднакво прибягвали към лъжата и сутрин и следобед, пише БТА.

Четете още: 12 вечно млади звезди - I част