С филма си "Хобит: Битката на петте армии" режисьорът Питър Джаксън приключи работата над трилогията си, адаптирана по книгата "Хобитът" от Дж.Р.Р. Толкин. Премиерата на лентата у нас се очаква на 19-ти декември!!!

Действието във филма е представено в по-тъмни краски в сравнение с фентъзи романа, публикуван от Толкин преди 77 години.

Новият филм, заснет във формат 3D, вече бе показан премиерно в Лондон. "Хобит: Битката на петте армии" се появи по екраните и във Франция на 10 декември, а два дни по-късно и в останалата част от света.

За премиерната прожекция в Лондон не са били пожалени средства. На площад "Лестър" са били построени декори, изобразяващи руини, и инсталирани огромни екрани, на които се прожектираха откъси от филма. Стотици фенове чакали часове наред в студеното време, за да получат автографи от звезди в актьорския състав на "Хобит: Битката на петте армии" и да си направят селфита с тях.


"Невероятно е, че можеш да споделиш впечатления от филма заедно с феновете. Наскоро гледах филма и съм много доволен. Това е хубав край на описаната в тази трилогия история", заяви британският актьор Мартин Фрийман, който изпълнява ролята на Билбо Бегинс.

"Хобит: Битката на петте армии" е третата и последна част от историята за приключенията на Билбо Бегинс и група джуджета, които се опитват да освободят царството Еребор и да си върнат съкровище, присвоено от дракона Смог. Питър Джаксън първоначално планирал да заснеме два филма, но впоследствие решил филмите да са три по подобие на трилогията "Властелинът на пръстените".


"Хобит: Битката на петте армии" предлага донякъде необичаен прочит на книгата "Хобитът", публикувана от Толкин близо 20 години преди Властелинът на пръстените". Във филма има сцени и персонажи, които липсват в книгата. Според самия Толкин книгата във вида, в който е публикувана, не описва цялата история, поясниха от филмовата продукция, уверявайки, че за сценария са се вдъхновили от бележки на писателя.