Холандското селце Хитхорн не може да ви предложи сухоземен превоз. Просто в него няма улици и придвижването от векове става само по вода.

Е, има 150 дървени моста, преминавайки по които можете да стигнете от единия до другия края на селцето, но едва ли никой от живеещите в Хитхорн се възползва от тях, освен децата. Там всеки си има собствена лодка и с нейна помощ решава проблема с преплаването до близкия магазин или до работа.

Както може би се досещате, Хитхорн далеч не е недокоснато от туристите малко селце, скрито в зелената прегръдка на Холандия.

Туризмът се развива с пълна сила, както в почти всички малки населени места в Европа, съхранили по нещичко от традициите на страната си.

Някои от къщите в Хитхорн функционират като хотели, но може да се наеме и традиционна частна къща за малка или по-дълга ваканция.

Приказността на селцето е невероятна. Сякаш сте отворили книжка с приказки, върху чийто страници се простират цветни илюстрации на най-красивите селца и къщички, които само едно мечтателско въображение може да сътвори.

Но Хитхорн е съвсем реален и се отличава със строга, геометрична естетика, стерилна, но вълнуваща красота и пищна зеленина, оформлението на която си е направо изкуство. Свещен холандски стил, типичен за цялата страна.

Привечер и нощем тишината е необезпокоявана от нищо. Чува се само сънливият бръм на насекомите, които кръжат над водата.