Автор
Кристина Кирова

Хирургът на Люси: Жената е божествено създание и трябва да пази своя дар

На 17-и май в София се състоя пресконференция, на която проф. д-р. Гьокхан Аджъ, хирургът, който оперира Люси Иларионов, сподели какви са световните статистики относно затлъстяването в световен мащаб и бариатричната хиругия.

На събитието присъства и режисьорът, който разкри какво го е подтикнало към операцията и как се чувства в момента. Люси Иларионов разказа, че не е взел решението за операцията заради суета или физически дискомфорт, а заради здравословните проблеми, които съпътстват наднорменото тегло.



Проф. д-р Гьокхан Яджъ пристигна в България, за да се срещне с пациенти, които се нуждаят от хирургическо лечение и да даде безплатни консултации. Той е завършил Военномедицински факултет Гюлхане, бил е научен сътрудник в Университет Мадисон, Уисконсин, САЩ - Отделение по трансплантация. През 2005 г. е обявен за почетен член на престижния университет. През 2010-а завършва курс по роботизирана хирургия Да Винчи, Страсбург - Франция, Програма за бариатрична и метаболитна хирургия. Яджъ специализира и в Медицински център АСАН, Южна Корея по Програма за Трансплантация на черен дроб жив донор.

В болница "Гювен Анкара", където понастоящем работи професорът, през 2015-2016 година са оперирани над 400 пациента с наднормено тегло. 100% от оперираните са свалили излишните килограми.



Ето какво разказа хирургът специално за Woman.bg:


-Каква е Вашата гледна точка за красотата на женското тяло и за дамите, при които хубавата фигура е самоцел?


- Според мен жената е божествено създание и Господ е положил допълнителни усилия за създаването й. Затова дамите трябва да пазят добре божествения си дар и вярвам в това, че ако те самите не успеят да го опазят, ще трябва да се допитат до нас специалистите. Ние правим всичко, което е по силите ни, но невинаги успяваме да възстановим това, което е дарено на жената от Господ.

-Каква част от пациентите Ви са жени и какви са желанията на двата пола?

- Има, разбира се, много разлики в желанията на мъжете и жените. Дамите са около 8-10% повече от мъжете, мисля, че навсякъде по света е така. Дамите имат повече очаквания и изискванията им са по-високи. По този повод ще споделя с вас един анекдот. Един ден при мен дойде една жена на около 35 години със затлъстяване, имаше наднормено тегло. Тя ми каза следното: „Докторе, искам след тази операция да бъда като Синди Крауфорд, защото всичките ми приятелки ми казват, че много приличам на нея“. Аз я погледнах и единственото, което напомняше за Синди Крауфорд в нея, беше една бенка над горната устна. Освен това нямаше никаква друга прилика с нея. Аз й отговорих, че няма машина, в която от едната страна да влезеш и да излезеш от другата, изглеждаща като Синди Крауфорд. Наистина очакванията и желанията на жените по някой път могат да бъдат много крайни. Затова, преди операция е необходимо много точно и подробно да се изясняват всички детайли с пациента.

-Как хората, които работят в офис и имат заседнал начин на живот, могат да избегнат затлъстяването?

- Всъщност затлъстяването е заболяването на века и е глобален проблем. Той не е ограничен до даден регион на света, има го навсякъде и действително, както казах и на презентацията, има много фактори, които водят до него. Има някои неща, които човек, който работи в офис и е обездвижен, може да предприеме сам, за да избегне затлъстяването. Например може да направи така, че да ходи до местоработата си пеша, вместо с метро или кола. Може да ограничи и използването на асансьора, да направи всичко възможно да се движи повече. Освен това хората, които работят в офис имат стриктно зададено работно време. Това позволява да имат определен режим на хранене, който да изпълняват. За съжаление, заради динамичния работен процес, понякога се налага да не обядват и след това да хапнат нещо набързо, което не е толкова здравословно. Това са факторите, на които ако човек обръща внимание, може да избегне затлъстяването.

-Мислите ли, че душевното ни състояние влияе върху метаболизма?

- Разбира се! Има хормон, който е известен още като „хормон на щастието“. Колкото по-радостен е човек, толкова повече се увеличава и физическата активност. Затова винаги трябва да гледаме на живота с усмивка.

-Несъмнено Вие сте хирург с много богат опит. Подготвяте ли нови кадри, на които да предадете знанията си?

- Да. Както тези, които са били преди мен са ме учили на всичко, което знаят, така и аз правя същото с по-младите в момента. От две години съм в частния сектор, но въпреки това все още постоянно идват желаещи и от страната, и от чужбина, които искат да получат обучение от нас и разбира се аз с голямо удоволствие давам необходимото съдействие, за да бъдат обучени.

-А Вие какво правите, за да поддържате фигурата си?

- Аз полагам много усилия, защото с напредването на годините активността ни намалява. Аз съм и бивш спортист, но за съжаление с увеличаването на работата и пациентите режимът ми се нарушава. Понякога се случва някой пациент известно време след операция да ме посети и аз да видя, че вече изглежда по-добре от мен. Признавам си, в такива моменти ми се случва да му завидя, защото е по-здрав и по-слаб от мен. Разбира се, според спецификата на работата ми, има някои ограничения, които си налагам сам, защото е необходимо. Например не ям тесто и сладко. За да бъда по-жизнен и здрав, се опитвам редовно да правя упражнения, разбира се не успявам на 100%, но полагам усилия.

Четете още: 18-годишен мексиканец създаде сутиен, който открива рака на гърдата

-Операцията единственото спасение ли е при хора, които имат морбидно затлъстяване (с твърде високо наднормено тегло)?

- Да, всички изследвания, направени до момента, показват, че този вид пациенти, каквито и други методи да прилагат, е невъзможно да постигнат идеалното тегло, което трябва да имат, за да бъдат здрави.

-И един въпрос встрани от темата...Как обичате да прекарвате свободното си време?

- Както вече казах, аз съм бивш спортист и винаги съм играл футбол в отбора на университета, където следвах. Именно заради това по-голямата част от свободното си време прекарвам в спорт. В този дух насърчавам и децата си. Малката ми дъщеря тренира баскетбол, често ходим на мачове. Освен това се опитвам и да се разхождам сред природата и по този начин да уплътнявам свободното си време.


Бариатрична и метаболитна хирургия е най-ефективният вариант за лечение на затлъстяване. Лечението чрез хирургическа интервенция решава проблема с метаболитните смущения, осигурява трайно намаляване на теглото, елиминира съпътстващите заболявания, намалява свързаната със затлъстяването смъртност и предотвратява влошаващите качеството на живот проблеми.

Хирургическото лечение елиминира възникнали вторични заболявания като Диабет тип 2, хипертония, остеопороза и ставни заболявания , сънна апнея.
Бариатричната хирургия осигурява отслабване в големи размери. Операциите се извършват чрез съвременни лапароскопски и ендоскопски оперативни методи.
От миналата година водещата болница в турската столица приема и пациенти от България за хирургическо лечение на наднормено тегло. Сред първите бе режисьорът Люси Иларионов. Благодарение на успешната операция, за около година Иларионов свали над 90 кг, като преди това тежеше над 185 кг.


Четете още: Внимавайте, когато купувате тези продукти!