Появят ли се, стриите са бич за всяка жена, която обича тялото си и желае през летните месеци да се възползва от късите панталонки и рокли в гардероба.

Никой не е застрахован срещу стриите. Не можеш да предположиш кога и дали ще се появят, но „проправят“ ли си път по кожата ти, то тяхното отстраняване е изключително трудно. Затова единственото спасение е в превенцията.

Какво всъщност представляват стриите?

При продължителен период на разтягане на кожата, нишките на колагена и еластина започват да се късат и това води до „разкъсване“ на кожата в отделни участъци. Първоначално те са червени на цвят, което е в следствие на микрокръвоизливи и възпаление на тъканта в зоната на формиране на стриите. След като премине възпалението, цветът избледнява до перлено бяло, но неестесвената ивица по кожата остава. Неприятният ефект се засилва още повече по време на лятото, когато кожата ни потъмнява на слънцето. Стриите, обаче, нямат свойството да се пигментират и изпъкват още повече на тъмния тен.

Защо се появяват стриите?

Едно от забележителните свойства на кожата е да се разтяга. Това е възможно благодарение на колагена и еластина в средния слой (дерма). Различни фактори могат да намалят дейността на клетките, които произвеждат колаген и еластан, като в резултат кожата губи своята еластичност. Това, заедно с резките промени в теглото и формата на тялото, са основните причини за поява на стрии. Ето защо при всеки, независимо от възрастта, може кожата да се „нацепи“. Обикновено при жените засегнатите зони са в областта на корема, гърдите, ханша и бедрата.

Как да се сmравим с тях?

Основното средство за борба със стриите е превенцията. Стигне ли се до „нацепване“ на кожата, вече е късно, т.к. нейната цялост е нарушена. Затова е важно да поддържаме постоянната хидратация на кожата. Бепантен крем против стрии на Байер е подхранващ крем, който има тройно действие срещу появата на стрии.

Екстрактът от тропическото растение Centella Asiatica доказано стимулира производството на колаген и фибри, водейки до заздравяване на кожата. Провитамин В5 и глицеринът подхранват и хидратират кожата, като я правят мека, гъвкава и еластична. А чистото масло от маслина и кожните липиди поддържат и укрепват бариерната функция на кожата, която е от основно значение за защита от външни фактори.