Вчерашната градушка, която нанесе сериозни поражения и в домовете на част от нашия екип, ни накара да се замислим над някои важни въпроси.

След първоначалния уплах, който сме сигурни, че ни накара да оценим още веднъж близките си, хората около нас и това, че животът ти може да се промени само за секунди, дойдоха и нови въпроси.

Природата отвръща на удара, който ние хората й нанасяме от години насам безмилостно с всевъзможни замърсявания, изсичания на гори и какво ли още не или просто ние в България не сме достатъчно подготвени?

Сякаш всеки удар на природата, който понасяме е специално подбран, за да ни покаже всички пробойни, с които иначе живеем без да забелязваме. От тях обаче лека-полека изтичат социалната, политическата, финансовата и културната система на обществото ни.

След ада във Варна, Добрич и други по-малки населени места, София и Монтана също бяха застигнати от "природно бедствие", което можеше да бъде предотвратено или поне ограничено до доста по-семпли размери.

Хубаво е управниците, които са се вкопчили във властта, да се замислят дали също така упорито са се захванали за няколко елементарни изисквания за опазване на населението ...

Знаете ли, че в България съществува "животно" като "Изпълнителна агенция за борба с градушките", на чиито сайт се мъдри следната информация: "Географското положение и разнообразният релеф на страната предопределят България като една от най-градобитните страни в Европа." След бедствието в София, при което загина един човек, стана ясно, че тя се занимава със защита на селскостопанската продукция, не на градовете, като има забрана за изстрелване на ракети над столицата и други големи населени места. Причината е в самите ракети, които се разрушават и падат на земята.

Само преди няколко дни, в края на юни, изпълнителният директор на Агенция "Борба с градушките" обяви, че няма средства за нови ракети, с които да спасяват реколтата, а "климатичните процеси стават все по-динамични и по-силни".

Дали агенцията е подала сигнал към Гражданска защита за ледените късове, които помляха София, все още не е ясно.

Ясни са обаче няколко факта:

- населението не беше предупредено нито от синоптиците, нито от държавен орган за бедствието, което е можело да бъде предвидено

- канализацията в София е запушена и неефективна

- в слънчев ден, в който по прогноза се очакваше да има леки превалявания в следобедните часове и стотици хора, включително и майки с деца, се радваха на хубавото време на открито, можеше да се стигне до много по-тежки последици

Има още много материал по темата, който трябва да бъде изказан, но засега ще спрем до тук. Ще споделим обаче с вас част от пораженията, които градушката нанесе на екипа ни, защото фактите са факти и не трябва да бъдат забравяни или неглижирани. Ще се радваме и вие да ни покажете на какви изпитания ви е подложила градушката - феномен, с който адекватни мерки могат да се справят без проблем.

Призоваваме ви заедно да направим виртуална стена на на щетите, за да не питаме следващия път с ирония "Хей градушке, де така?"

Ако искате да споделите с нас и читателите на Woman.bg снимки от своя сблъсък с градушката, можете да го направите като ни изпратите снимки на woman@woman.bg