На почти всеки се случва да се събуди нощем с изгарящо чувство на глад в стомаха.

Някои го контролират, други са превърнали нощното хранене в обичай и дори навик, а трети пък имат конкретна цел, с която го правят.

Знаете ли какво е NES?

NES или (Night Eating Syndrome) в превод означава синдром на нощното хранене, като страдащите от това заболяване се характеризират с това, че през деня е възможно да нямат почти никакъв апетит, но да си наваксват необходимите калории в късните часове.

Преяждането и чувството за вина след това също е характерен белег за страдащите от NES.

Как да се справите с проблема?

Можете да изкорените този вреден навик като промените хранителния си режим и пиете значително количество вода, за да намалите апетита си.

Към хитринките за отказване на среднощно похапване съвсем смело можем да дадем следните предложения:

- Измийте зъбите си веднага след вечеря, а не чак преди лягане. Това често предизвиква асоциацията, че когато измиете зъбите си, сте приключили вече с храненето.

- Не си позволявайте да вечеряте пикантни ястия - те увеличават апетита и контролирането изисква повече воля и усилия.

- Преди лягане заредете стомаха си с течности. Те ще притъпят чувството на глад.

- Не дръжте вкъщи или на видно място висококалорични храни или такива, които се опитвате да избягвате, за да не се изкушавате излишно.

- Поддържайте настроението си добро, защото е общоизвестно, че хората в лошо настроение или в депресия по-често прибягват до излишни похапвания в различно време на денонощието.

- Лека закуска преди сън - две-три хапки месо с резен лимон, могат да ви помогнат да се справите с глада, като едновременно с това съдействат за полезни процеси като активизиране на растежния хормон през нощта.