От Алпите до Средиземноморието, в Европа има много красиви и романтични градчета и селца, които са сякаш извадени от приказките, пише Мениджър NEWS.

Това са места, в които сякаш времето е спряло. Не се стига много лесно до някои от тях, но усилията си заслужават, разказват авторите на сайта EarthTraveling. Те представят 10 примера за такива дестинации, подходящи за хора, за които бягстовото от шума и суетата на бляскавите мегаполиси и световни столици е отправна точка при планирането на пътешествия.

Ето кои са предложенията на EarthTraveling:

Колмар, Франция

Френската и германската култура се сливат в това прелестно френско градче. В него местните пекари продават вкусни кроасани. Специалитетът в повечето ресторанти е гъшия дроб. Архитектурата на градчето е повлияна от немския готически стил и френския Необарок, чиято върхова проява е в стария град на Колмар, който се е съхранил от унищожението на Втората световна война и е останал непокътнат.

Четете още: 3 причини защо е по-добре да пътуваш сам

Халщат, Австрия

Градчето се намира в централната част на страната и се радва на красотата на езерото Халщетер, разположено в подножието на впечатляващи заснежени планински върхове. Солната мина с хилядагодишна история в района поддържа просперитета на мястото. Красивият градски център е изпълнен със сгради, чиито фасади са покрити с бръшлян.

Манарола, Италия

Намира се в провинция Ла Специя, Северна Италия. Това е вторият най-малък град от прочутата група Чинкуе Тере.

Четете още: Южна Италия – най-добре пазената италианска тайна

Байбъри, Англия

Хълмистият регион Котсулд се наричан "район с изключителна красота". Той се намира в югозападна Англия, където зелените поляни се докосват до каменни постройки с островърхи покриви. Река Колн, която разделя градчето на две, изобилства от пъстърва. Най-живописен е районът на Арлингтън Роу, където се събират заедно множество къщички в цвят сепия, построени през 17 век. Това били домовете на работещите в мелницата Арлингтън.

Рейне, Норвегия

Намира се на Северния полярен кръг. Рибарското градче е част от архипелага Лофотен, известен с невероятните гледки на сапфирени заливи, заснежени фиорди и планини. Много от светлите къщички на рибарите, наречени рорбуер, са превърнати в удобни места за настаняване на туристи, откъдето има директен излаз на Норвежко море. На това място нощем човек може да наблюдава същинско небесно зрелище - обсипано с огромни звездни диаманти нощно небе. Там може да се види среднощно слънце през лятото и светлини на северното сияние през зимата.

Четете още: 20 съвета за пътешественици - I част

Пучиска, Хърватия

Автобусите и круизите, които пътуват по слънчевите брегове на Далмация предлагат на туристите да разглеждат очарованието на Дубровник и древното островно селище Хвар. Малко посетители обаче се отправят към Пучиска на остров Брач. А който го направи, ще се озове сред чара на селце с теракотени покриви на къщите, тесни калдъръмени улички и каменен площад. Освен че се отличава със спокойствие, мястото е чудесно за плуване в тюркоазените води на Адриатическо море.

Телч, Чехия

Фасадите на сградите на това градче в Моравия са в бароков и ренесансов стил. Магазинчета и кафенета са в пастелни тонове. Голямо шато от епохата на Ренесанса и езерца с риба се намират близо до площада.

Четете още: 20 съвета за пътешественици - II част

Конг, Ирландия

В живописното градче можете да се наслаждавате на зелени ливади с овце, множество каменни мостове, останки от средновековно абатство, замъка Ашфорд и голямо имение от Викторианската епоха, превърнато в романтичен луксозен хотел.

Грюер, Швейцария

Градът е известен с едноименното си сирене, чиито лек орехов вкус придава неповторимия вкус на местния специалетит - фондю. Но малцина са запознати с историята му. Средновековният Грюер в горното поречие на река Сена в Западна Швейцария е широк и има улици с каменна настилка, които водят до величествен замък от 13 .век. Това били внушителните укрепления на мястото, построени с изглед към околните алпийски подножия.

Източник: obekti.bg