Автор
Woman.bg

Гъвкавото работно време спасява от недоспиване

Учени от университета на Пенсилвания са установили, че гъвкавият работен график е спасение от недостига на сън и от проблеми със здравето, съобщи Zee News.

Не е тайна, че тежкият работен график провокира недоспиване, умора, води до намаляване на концентрацията на вниманието, на скоростта на обработка на информацията. Човек например може да не отчете правилно рисковете, а да се съсредоточи само върху евентуалните ползи.

Учените от университета на Пенсилвания са решили да проверят как могат да подобрят работната среда. Те са събрали група от 474 доброволци, от които 50% са били контролна група.

Специалистите са предложили на основната група по-гъвкав работен график, който е намалил конфликта между личния живот и работата. Работниците са получили възможност сами да решават кога и къде да се трудят. Въведени са били специални програми за подобряване на личния живот. Двете групи са работили еднакво количество часове.

Четете още: Вредата от чипса

След 6 месеца учените са изследвали доброволците. След една година е бил направен повторен анализ. Отчитано е било например колко добре и колко дълго са спели доброволците.

Оказало се, че режимът на сън при основната група значително се е подобрил. Средно те са спели с 8 минути повече на нощ. А това е правило близо 30 минути повече на седмица. На пръв поглед разликата не е голяма, но влиянието върху здравето е било поразително.

Източник: БТА