Мазната кожа създава куп проблеми на много жени по света.

Вярно е, че този тип кожа по-бавно остарява и е по-малко склонен към образуване на бръчки, но как все пак да я накараме да изглежда по-добре?

За мазна кожа са подходящи описаните по-долу маски, като всяка една от тях се държи на лицето около 20 мин., след което се измива с топла вода.

* Ябълкова маска. 2 супени лъжици настъргана кисело-сладка ябълка се смесва с бит белтък или 1 чаена лъжица картофено пюре.

* Маска с белтък и горски плодове. Белтъкът се разбива на пяна и в него на капки се добавя 1 чаена лъжица сок от горски плодове (малини, ягоди, касис и др.). Могат да се добавят и други плодови и зеленчукови сокове.

* Маска с белтък и лимон. Разбийте яйчен белтък и добавете в него 1 чаена лъжица лимонов сок. Можете да го заместите със сок от алое.

* Маска с мая. Разредете 25 гр. прясна мая с вода, докато не добие гъстотата на сметана. Оставете да втаса. Същото количество мая можете да разтворите в 1 супена лъжица прясно мляко и да добавите 1 чаена лъжица лимонов сок. Тази маска е подходяща за всички типове кожа.

* Маска от алое. Изстискайте сок от листа алое, държани на тъмно и хладно 2 седмици. Ползвайте сока като маска.

* Маска от бял хляб. Отделете мекото от кората на хляба, залейте го с вряло мляко и бъркайте, докато не добие гъстотата на сметана.

* Маска от грейпфрут. Използва се сокът на грейпфрута, който съдържа оптимално количество витамин С, лимонена и ябълчена киселина. Сокът може да се приложи като лосион за освежаване и почистване на кожата. за маска трябва да смесите 1 супена лъжица сок от грейпфрут с 1 разбит белтък и 1 супена лъжица сметана. Нанесете сместа на марля и направете с нея компрес на лицето за 30 минути. Почистете с напоен с вода памучен тампон.

* Маска от сливи. Сливите съдържат витамин А и С, витамини от група В, както и ценни минерали като калий, фосфор и желязо. На лицето се нанася пюре от обелени узрели сливи. Маската стои 5-7 минути, след което се забърсва със сух памук. Лицето се изплаква с отвара от лайка. Този метод е много ефективен за кожа с разширени пори.


За почистване и тонизиране на кожата можете да ползвате отвари и настойки, приготвени в домашни условия.

* Отвара от лайка. Варете 2 супени лъжици цвят от лайка в 0.25 мл. вода в продължение на 10 минути. Изстудете и прецедете. Можете да ползвате отварата като лосион след измиване на лицето.

* Отвара от хмел. Залейте 2 чаени лъжици нарязан хмел с 1 чаша вряла вода. Изстудете и прецедете. Ползва се по същия начин като отварата от лайка.

Полезно е също така да си правите криомасаж на лицето с малки бучки лед или сняг. Лечебен лед можете да си направите от билкови отвари – лайка, мента, липа и др. Тези козметични процедури не само тонизират кожата, но и подобряват обменните процеси в нея.


За мазна кожа с разширени пори можете да приложите следната маска – смесете 2 супени лъжици сок от алое с 2 чаени лъжици мед и сока от 1 лимон. Напоете марля със сместа и я положете върху измито лице. Сменяйте марлите веднъж на всеки 15 минути (общо 2-3 пъти). След процедурата измийте лицето си с топла вода. За пълен курс са необходими 15 процедури с интервали от 3 дни между всеки две.