Руса коса

Русата коса по принцип е с по-тънък косъм (боядисаните в русо коси постепенно изтъняват също). Това й придава изключителен финес, но има опасност при неправилни грижи да изглежда изтощена и безжизнена.

Първото, на което трябва да обърнете внимание е оттенъкът на цвета. Не само посещението на басейн, но дори и смяната на шампоана може да промени нюанса на русото.

Избирайте продукти, създадени специално за светли коси. Повечето от тях съдържат екстракт от лайка, която придава нежно-златисти оттенъци на косъма. Можете и сами да си приготвите отвара от билката, с която да изплаквате косата си.



Заради фината си структура русата коса е по-склонна към цъфтеж и наелектризиране. За да избегнете тези неприятни ефекти винаги нанасяйте кристали или защитен спрей по крайщата. Не забравяйте и подхранващата маска.

Червена коса

Естествените червенокоски са рядкост. Повечето дами с огнени гриви боядисват косите си, а това е един от най-трудните цветове за поддръжка.



Слънцето и универсалните козметични продукти много бързо отнемат от наситеността на цвета.

Затова изберете задължително серия за боядисвана коса. Не пренебрегвайте защитният спрей с УВ филтър, който нанасяйте винаги преди да излезете на слънце.

Кестеняви коси

Можете да й придадете красив оттенък с помоща на отвара от орехови листа. Изплаквайте с нея косите си след всяко измиване.



За тези, които предпочитат да се доверят на готовите продукти, могат да потърсят козметика с екстракт от орех или шоколад.

Много тъмнокестенява или черна коса

Обикновено жените с естествена черна коса имат плътен и гъвкав косъм.

Необходим е само повече блясък, за да изглеждат черните коси съвършени.

Този ефект може да бъде постигнат с плодови киселини, които затварят порите на косъма и го правят гладък и отразяващ светлината.

В миналото са изплаквали косите си с разтворен във вода оцет, но заради силната миризма ви съветваме да го замените с лимонов сок или пък да изберете козметичен продукт за блясък. Предлагат се цели серии със седра – вид средиземноморски лимон.