Устните не обичат зимата. Именно през студените месеци тяхната нежна кожа най-често се напуква и загрубява. А положението още повече се утежнява, ако постоянно ги ближем в опит да поправим нещата.

Предлагаме ви няколко елементарни правила, които ще ви помогнат да предпазите устните си:

Четете още: Парна баня - подарък за кожата

• Престанете да ближете устните си! Така те няма да станат по-влажни, а точно обратното. Слюнката съдържа такива компоненти (например хранителни ензими), които оказват негативно въздействие върху кожата на устните. Освен това върху тях попадат и мазнини от кожата, разположена в непосредствена близост, а ближейки ги, ние ги лишаваме от този защитен слой.

• Постарайте се през зимните месеци да употребявате повече течности. Пийте на всеки 2-3 часа по няколко глътки вода. Това ще помогне да се избегне обезводняването на целия организъм, а следователно кожата на лицето и устните ще страдат по-малко от сухота.

• От сухотата на устните може да ни спаси и червилото, но само качественото. Евтините червила съдържат вредни компоненти, които попадайки в организма, го натравят. Качественото червило предотвратява и попадането на микроби върху устните.

• Ако са се възпалили ъгълчетата на устните ви, намажете ги с противовъзпалителен мехлем. Не забравяйте, че ръцете трябва да са чисти!

• Някои домашни средства способстват за красотата на устните и тяхното предпазване от сухота – например маската с мед.

Четете още: Красив ежедневен грим

Източник: zdrave.bg