Както и при всичко останало, красотата и здравето на ноктите зависи и от възрастта ни. Открихме няколко особености в грижата за тях между 25 и 40 години, които могат да са ви в помощ за поддържането на перфектния им вид.

До 25 години
Ако по природа сте дарени със здрави, нечупливи нокти и не злоупотребявате с тежки лакове, сериозни неразположения и проблеми се появяват рядко.

Рискова група са дамите, които имат недостиг на витамини. Прекомерната топлина и интоксикацията задържат растежа на ноктите, като възникват напречни вдлъбнатини по нокътната пластина.

Решението е в укрепването имунитета. Придържайте се към здравословния начин на живот с повече разходки и качествен сън. Строгите диети не са за препоръчване. Ноктите се нуждаят от витамини В, калций, биотин, цинк и селен. Затова в менюто непременно трябва да присъстват млечни продукти, бобови, ядки, яйца морски риби и други продукти, овесени ядки, чесън, черен дроб.

Прекрасно действат на ноктите храни, съдържащи желатин.

Между 25 и 35 години
Значителни промени, които да въздействат на състоянието на ноктите, не се случват в организма. Положението малко се усложнява от необходимостта да се възши домакинска работа. Но това притеснение отпада, ако си изградите навика да носите ръкавици докато чистите и миете съдовете.

Като рискова група могат да се определят жените, страдащи от малокръвие и с обилен месечен цикъл. Ще един компонент, който е важен за здравето на ноктите е желязото. Неговият недостиг води до влошаване на състоянието на ноктите.

Решението е в консултацията с гинеколог. Той ще помогне за избирането на лечение и ще коригира загубите на желязо от организма. Обикновено се назначава медикаментозно лечение, което е съчетано с приеманетона витаминни комплекси с биотин. Даже да нямате анемия е препоръчително да хапвате червено месо, нар, черен дроб. В тях има голямо съдържание на желязо и така ноктите ви ще станат по-здрави.

Четете още: И нека ноктите растат!


След 35
Трудностите с ноктите се появяват основно като следствие на друго заболяване.

Рисковата група тук са дамите с хормонални нарушения – нередовен менструален цикъл, проблеми с функцията на щитовидната жлеза. Ноктите им стават чупливи и даже меки. Пожълтяването на нокътните пластини сочи за нарушения във функционирането на черния дроб. Бледите, с лек син оттенък говорят за проблеми със сърцето.

Решението не е в честото посещение на салон за маникюр. Необходимо е да направите задълбочени изследвания за да се установи заболяването, което предизвиква проблемите с ноктите.

Четете още: Маникюр на цветчета

Източник: kozmetikata.bg