Независимо дали сте решили да смените очилата с контактни лещи или просто искате да разнообразите цвета на очите си за лятото, е добре да знаете основни правила за грижа за лещите.

Тези мини закони ще ви спестят здравословни проблеми, които можете да си докарате на очите, както се казва, от едната немърливост.

Най-важният елемент от системата за почистване на контактни лещи сте самите вие!

Контейнерчето за лещи винаги трябва да бъде чисто

Изплаквайте контейнера за лещи всеки път, след като вземете лещите от него. Използвайте стерилен физиологичен разтвор или пресен разтвор за грижа за лещи и ако можете, оставяйте контейнера да изсъхне на въздух. Това помага за избягване на замърсяване и сериозни наранявания на очите.

Малко повече за видовете контейнери за съхранение на лещи:

Има два основни модела контейнера: тип кошница и контейнер с две гнезда. При контейнерите с кошници лещите се съхраняват в общ резервоар. Контейнерите с две гнезда осигуряват разделно съхранение, но лещата плува свободно и има опасност да изсъхне, ако количеството на разтвора намалее. Предимство имат антибактериалните контейнери и кошници, които спомагат за намаляване прехвърлянето на бактерии от контейнера към лещите и очите.

Не разреждайте и не използвайте повече от един път разтвора в контейнерчето.

Сутрешен ритуал

Измийте ръцете си и ги подсушете с хавлия без влакна. Извадете едната контактна леща от контейнерчето, сложете я в дланта си и я изплакнете с пресен разтвор за лещи. Сложете лещата на окото. Повторете с лявата леща.

Излейте разтвора за лещи от контейнерчето, изплакнете с пресен разтвор и разтръскайте, за да изсъхне. Оставете контейнера с отворено капаче, за да се изпари влагата.

Вечерен ритуал

Напълнете чистото контейнерче за лещи точно до ръба с пресен разтвор.

Свалете едната си леща от окото, сложете я в дланта си и накапете няколко капки от разтвора. Изтъркайте нежно лещата от двете страни / по 10 сек от всяка /. Изплакнете лещата с пресен разтвор. Сложете лещата в съответната част на контейнера. Уверете се че капачето е затворено. Повторете с лявата леща.

!!! Почиствайте и измивайте обилно лещите си всеки ден, за да сте сигурни, че всякаква мръсотия, слуз и детрит от тях ще бъдат премахнати.