За съжаление качествените четки за грим, с които професионалните гримьори постигат зашеметяващи резултати, са на доста високи цени и са непосилни за повечето жени.

По-обикновените и евтини четки по-принцип са с прекалено твърд и неподходящ косъм и доста често те само пречат и затрудняват процеса на гримиране вместо обратното.

И не е случайно, че повечето дами предпочитат изобщо да не прибягват до използването на четки за гримиране, а да заложат на „уреди от природата“ като собствените си пръсти.

Четете още: Съвети и трикове за гримиране - I част

Гримовете, които могат да бъдат нанасяни с пръсти са много. Има продукти като моливи, спирали и пудри, които няма как да нанесете с пръсти, но почти всички останали гримове могат да разчитат на безименния ви пръст. Именно него използвайте за най-добър ефект, тъй като неговият натиск е най-добре контролиран и най-подходящ за целта.

Фон-дьо-тен - за него е всеизвестно, че той може да се нанася с пръсти за по-добро прилягане към кожата и по-равномерно нанасяне. Същото се отнася и за коректора.

Сенките за очи - винаги използвайте основа за клепачи, защото по този начин нанесените сенки издържат много по-дълго и интензивността им е много по-голяма. Снабдете се с клечки за уши и 1-2 апликатора за грим.

Четете още: Най-подценяваните гримове – I част

Сенките за очи могат да бъдат с много различни консистенции течни, кремообразни, мусообразни, прахообразни, компактни и др. В някои от продуктите може да си има малки четчици които се продават с тях, особено в течните.

Можете да нанасяте абсолютно всички видове сенки само с помощта на пръстите си, за кремообразните сенки и тези с консистенция на мус това е дори най-лесния вариант. Продуктът се загрява от топлината на пръста и става още по-лесен за разнасяне.

За компактните и прахообразните е добре да си помогнете с апликаторите. За смесването и опушването на цветовете можете да използвате клечките за уши като леко разнасяте цветовете и ги сливате един с друг, смекчавайки резките граници между тях.

Същото може да направите и при вече нанесени сенки с помощта на чист апликатор. За по-естествен завършек потупайте леко с безименни я пръст сенките и където се наложи разнесете.

Руж - най-добре се снабдете с кремообразен руж. С него можете да направите естествен завършек отново само с помощта на пръстите си. Разнесете много добре, не трябва да има никъде резки граници.

Четете още: Свеж тен на бузите с течен руж

Завършете грима с гланц или червило по избор, те имат вградени четки или се нанасят направо от опаковките. След червилото, отново използвайте потупващи движения с пръст, за по естествен завършек.

Не зависимо дали искате да си направите силен или лек грим, тази схема за нанасяне винаги е валидна. Просто внимавайте с количествата които нанасяте и интензивността на цветовете.

Четете още: Оставете пръстите, вземете четката