Консултирахме се с професионален гримьор, за да уточним какъв е перфектният грим за различните типове очи. Нека видим неговите препоръки:

Бадемовидна форма

Характеристики: класически, добре балансирани пропорции. Външните ъгълчета на очите са с лека извивка нагоре.

Грим: можете да използвате всяка техника – от затъмнени крайчета до драматичен тежък грим тип "smoky eyes".



Дръпнати надолу очи

Характеристики: външният ъгъл на окото е с извивка надолу, погледът е малко тъжен.

Грим: наблегнете на светлите оттенъци и перлените текстури. С тях горният клепач визуално ще е по-изпъкнал. За да повдигнете външните ъгли на очите, размажете сенки със среден или тъмен оттенък по възходящите външни линии. И запомнете – дебелото очертаване на контура на миглите на долния клепач не е за вас.



Дръпнати очи

Характеристики: обикновено при този тип очи няма гънка между горния клепач и веждата. Площта на подвижния горен клепач при това е изключително малка.

Грим:
размажете тъмен молив и сенки със среден или тъмен оттенък до средата на горния клепач. Така ще придадете дълбочина на погледа си. По долния клепач използвайте smoky ефект. Като финален щрих сложете хайлайтер под веждата.



Тежък клепач


Характеристики: тежка гънка, покриваща отчасти подвижния горен клепач.

Грим: основната ви задача е да накарате горния клепач да изпъкне. За целта ползвайте светли оттенъци и перлени текстури. Нанесете такива сенки на целия подвижен клепач. За зоната малко над гънката ще ви трябват по-тъмни сенки – те ще придадат на погледа ви дълбочина. Можете да ползвате молив за очи или очна линия, но само максимално близо до контура на миглите.



Изпъкнали очи

Характеристики: горният и долният клепач са силно изпъкнали.

Грим: нанесете тъмни сенки по контура на окото, за да изглежда то по-издължено и тясно. Сложете светли или бежови сенки под веждата. Тъмният грим и smoky eyes са перфектни техники за такава форма на очите.



Дълбоко хлътнали очи

Характеристики: гънката на клепача влиза надълбоко, окото изглежда хлътнало.

Грим: използвайте светли сенки на самата гънка на клепача, за да я откроите. Над нея нанесете бежови или тъмни сенки. Така зоната под веждата визуално ще отстъпи на заден план.



Широко поставени очи

Характеристики: разстоянието между очите е по-голямо от широчината на окото.

Грим: нанесете бежови сенки от средата на гънката на горния клепач до вътрешния ъгъл на окото (отгоре и отдолу по линията на миглите). Очната линия трябва да започва от вътрешното ъгълче на окото.



Близко поставени очи

Характеристики: разстоянието между очите е по-малко от широчината на окото.

Грим: използвайте светли сенки във вътрешните ъгли на очите като акцент. Основният цвят на сенките трябва да е концентриран във външните ъгли. Използвайте в същата зона изкуствени мигли или нанесете дебело на най-външните мигли черна спирала.



Малки очи

Характеристики: в сравнение с другите части на лицето очите изглеждат малки хоризонтално и вертикално.

Грим: Сложете светли сенки във вътрешните ъгли на очите и тъмни във външните, както е при класическия грим. Не очертавайте с черно долния клепач – по-добре ползвайте бял или бежов молив. Така ще увеличите визуално очите. Сложете на миглите спирала за обем.