Правило №1 - винаги, винаги трябва да подбираме правилно продуктите, които ще използваме. За направата на идеална смесена салата е редно да залагаме на продукти с ниски гликемични нива. Забравете за белия ориз, изберете черния и/или житото. От друга страна, смело можем да обогатим ястието със зърна, семки и/или водорасли, които ще обогатят салата с необходимите за организма естествени фибри.

Говорейки за фибри - важно е да знаем, че една хранителна смесена салата трябва да съдържа фибри (месо, риба, яйца, сушени плодове), листните зеленчуци, млечни продукти и въглехидрати (киноа, ориз, леща). Можем спокойно да консумираме подобно ястие на едно условие - то да замести основното. Имайте предвид, че ако в менюто липсват протеини, усещането за глад, няколко часа след хранене, е сигурно.

Ах тези сложни въглехидрати! Съжалявате, че в салата сте сложила киноа и леща? Имате право. Когато приготвяме салата, една от най-честите грешки, които допускаме е да комбинираме повече храни, богати на въглехидрати, отколкото трябва. Дори това да не води до повишаване на теглото, то със сигурност ще окаже влияние върху храносмилането, което ще бъде затруднено. Следователно ще усетите подуване, тежест в стомаха и ще имате газове.

Със или без сос? Това е въпросът! Тези от нас, които са готови да изключат сосовете от редовното си меню, мислейки си, че ще отслабнат - грешат! Излишно е да консумирате салата без капка сос или друг вид дресинг. Спокойно може да залагате на тези, богати на липиди (мазнини, витамини A, D, E и K), моноглицериди, фосфолипиди и други.)