Дори да си мислите, че знаете всичко за премахването на космите по тялото, е твърде вероятно да попадате в клопки на обезкосмяването като болки, обърнати косми и пр., без да си давате сметка какво ги причинява.

Ако искате да получите най-добрите резултати от обезкосмяването, то положете най-ефективните усилия.

Ето някои грешки, които е може би допускате, когато премахвате нежеланите косъмчета.

Не ексфолирате

Доброто ексфолиране на тялото премахва мъртвите клетки от кожата, намалява риска от врастване на косъмчета и от порязване. Тъй като кола маската и бръсненето са също един вид ексфолиация, е важно да се подложите на скраб процедура 24 часа преди обезкосмяването.

Бръснете с тъпо ножче

Някои козметици съветват да използвате самобръсначката като уред за еднократна употреба, но ако считате, че такава практика е твърде екстремна, то се ограничете до 3-4 употреби на ножче преди да го смените с ново (това е в случай, че използвате самобръсначка със сменящи се ножчета). По този начин ще си осигурите възможно най-ефективното бръснене и нежна гладкост на кожата.

Друго много важно нещо е да изплаквате ножчето добре и да го оставяте да изсъхва на място, което НЕ е влажно. В противен случай то ще започне да ръждясва, а ако това се случи, всяко неволно порязване може да ви струва инфекция.


Излагане на слънце преди обезкосмяване


Събирането на тен, независимо дали по естествен или изкуствен начин в солариум, трябва да се отложи за след обезскосмяването. В противен случай рискувате да раздразните кожата или да създадете предпоставки за появата на пигментни петна.

Друго важно нещо е да избягвате да се подлагате на директно облъчване с UV лъчи, непосредстевно след като сте си правили лазерно обезкомяване.

Бръснете се сутрин


Никога не се бръснете сутрин или след гореща вана. Тъй като кожата е подпухнала рано сутрин и веднага след като като сте се напарили, бръсненето няма да е достатъчно ефективно. След като кожата се върне в нормалното си състояние, тогава ще усещате боцкащите косъмчета, които не сте могле да премахнете по-рано.

Обезкосмявате се в неподходящо време от месеца


Кола маска и лазерно обезкосмяване са по-болезнени в седмицата преди месечния ви цикъл. Една от грешките, които можете да допуснете, е да игнорирате хормоналните промени в тялото ви. Ако искате болката по време на обезкосмяването да е по-малко, то следете кога е овулацията ви и тогава действайте.