Макиажът се използва за подчертае чертите на лицето, но неправилната техника на гримиране може да превърне цялостната визия в истинска катастрофа.

Грешките в грима могат да акцентират върху бръчките на лицето, тъмните кръгове под очите или върху недостатъците по кожата, като по този начин състаряват и загрозяват дори младите и красиви момичета.

Вижте някои от най-разпространените грешки в гримирането, които не трябва да допускате:

Фон дьо тен с неподходящ цвят

Улучването на подходящ за тена на кожата фон дьо тен не е лесна работа. Често дамите използват прекалено тъмна база, мислейки си, че по този начин ще си създадат цвят, наподобяващ слънчев загар. Това, което постигат обаче е един много дразнещ и неестествен цвят на лицето.

Други често срещани грешки са прекомерното нанасяне на фон дьо тен и неравномерното му разнасяне. Запомнете - лицето и вратът ви трябва да са с еднакъв тен!

Неправилно нанасяне на ружа

Целта на ружа е да освежи лицето и да подчертае отделните части. За да се получи желаният ефект, той трябва да бъде нанесен много прецизно. Важно е да запомните, че ружът се полага на скулите, а не на бузите.

От значение е и цветът на ружа. Ефектът от розовия оттенък (допуска се и смесването на няколко), прасковения или бронзовия е доста по-естествен и жив. Кафявият придава изморен вид и състарява значително.

Прекаляване с молива за вежди

Прекалено наситеният цвят на веждите е първото нещо, което страничният наблюдател забелязва. И след това… той няма да вижда нищо друго.

За да изглеждат веждите ви естествено, не нанасяйте молива по цялата им дължина, използвайки плътни и груби линии. За оптимален и естествен ефект нанесете бързи и бегли щрихи с молива, които да напомнят малки косъмчета. След това разнесете с помощта на твърда четка за сенки или с четка за вежди, за да омекотите линиите.

Също така е важно да изберете молив с цвят близък до този на косата ви.

Молив за устни отвъд контурите на устните

Моливът за устни не трябва да се простира отвъд линията на устните. Бъдете прецизни с молива и не се опитвайте да откраднете повече за устните, като излизате извън очертанията им, защото по този начин ще постигнете точно обратния ефект от този, който търсите.

Също така линията на устните не бива да изпъква, нанесете молива така, че наистина да подчертаете обема, но след това майсторски го слейте с червилото. Най-лесно става, като използвате малка четка и изберете подходящ цвят червило, така че да няма ясна разлика между него и молива за устни.