Автор
Woman.bg

Грешки, които не бива да допускаме, когато имаме акне

Дамите със склонност към акне добре знаят, че за да запазят добрия вид на кожата си, се нуждаят от висококачествена козметика, подходяща за техния тип кожа.

Въпреки това много от тях не се справят лесно с този проблем и допускат някои основни грешки. Ще споменем някои от тях и ще дадем идеи как да ги избегнете.

1. Сваляйте грима преди сън

Това е може би най-често допусканата грешка. Умората след дълъг ден и нощно парти така ви е завладяла, че едвам сте стигнали до леглото. Е хайде, събирайте последни сили и свалете грима си. Докато спите, кожата ви има нужда да диша, а ако не почистите лицето си, порите ви са запушени не само от грима, но и от потта, мръсотия и собственото производство на себум. За почистване използвайте нежен почистващ препарат за кожа, склонна към акне или мицеларна вода, те ще помогнат на кожата ви да бъде хидратирана, мека и еластична.

Четете още: Най-вредните храни за кожата ви

2. Използвайте подходяща козметика

Особено важно е да четете етикета. Това се отнася както до избора на крем, така и при избор на декоративна козметика. Ключовите думички които трябва да търсите върху избрания продукт са: некомедонен (което означава, че няма да запуши порите) и без допълнителни мазнини.

3. Декоративна козметика

Добре е да търсите декоративна козметика с минерална основа. Подобни продукти често са разработени и без аромати, парабени, консерванти, изкуствени оцветители и др. химични съставки, които могат да предизвикат дразнене на кожата. Повечето ВВ кремове са такива. Тези продукти имат още едно предимство – успешно прикриват пъпките, ако вече ги имате.

4. Коректорът – нож с две остриета

От една страна той прикрива дефектите на кожата, причинени от акнето, а и намалява зачервяванията. От друга, може да запуши порите и причини появата на нови пъпки. Ако сте твърдо решени да използвате подобен продукт, то съобразете го специално да е за мазна и склонна към акне кожа.

Четете още: Да прикрием акнето. Вижте как!

5. Пудрата

Отново трябва да се ползва с внимание. Нанасяйте умерени количества и я сваляйте от лицето си с подходящ продукт.

6. Оставяйте кожата да диша

Използвайте лек дневен немазен крем. Сваляйте грима си веднага като се приберете в къщи. Оставяйте лицето поне един ден в седмицата без грим, за да може кожата да диша. Когато се гримирате не използвайте тежък фон дьо тен и пудра, а избирайте покриващи и тениращи продукти, подходящи за мазна кожа.